Suomen menestyksen ja hyvinvoinnin perustana on tasa-arvoinen, laadukas koulutus sekä korkealaatuinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta. Se takaa tulevaisuuden kilpailukykymme ja työllisyytemme.
Perusopetuksen on oltava osallistavaa ja yleissivistävää, ja sen on annettava kaikille yhtäläiset tulevaisuuden mahdollisuudet.

Jokaisella on oltava oikeus julkiseen perusopetukseen, lähtökohtana omat kyvyt.

Koulutuksen tulee voimistaa oppilaiden edellytyksiä toimia alati muuttuvassa yhteiskunnassa ja antaa heille tietoa, joka tukee heitä läpi elämän. Koulun on torjuttava ennakkoluuloja, seksismiä, rasismia ja kiusaamista. Lukion tulee jatkossakin tarjota laajaa, yleissivistävää opetusta. Ammattikoulutus antaa hyviä valmiuksia ammattiin ja turvaa samalla siirtymisen kolmannelle asteelle.

Yhteistyötä työelämän kanssa kehitetään edelleen, jotta turvataan nuorison harjoittelupaikat ja mahdollisuudet oppisopimuksiin. Haluamme kehittää korkeakoulujen opetusta ja tutkimusta maailman laadukkaimmaksi. Korkeakoulujen autonomia on turvattava.

Korkeakoulutuksen tulee olla yleissivistävää ja ottaa huomioon työelämän ja yhteiskunnan tarpeet.

Mielestämme valtiolla tulee olla päävastuu korkeakoulujen rahoittamisesta, mutta haluamme myös lisätä ulkoisen rahoituksen kannustimia. Tarvitaan pitkäjänteistä ja kestävää rahoitusta, jotta korkeakoulut voivat pysyä laadukkaina.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Anders Adlercreutz uudeksi opetusministeriksi

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anders Adlercreutz nimitettiin tänään uudeksi opetusministeriksi Anna-Maja Henrikssonin jälkeen. Adlercreutz vastaa myös pohjoismaiseen yhteistyöhön liittyvistä asioista.

Henriksson haluaa turvata maksuttomat oppimateriaalit toisella asteella

Hallituksen kehysriihessä päätettiin osana hallituksen säästötoimia, että toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksullisiksi siitä vuodesta alkaen, jona opiskelija täyttää 19 vuotta. Tarkoituksena oli kuitenkin turvata maksuttomat oppimateriaalit oppivelvollisuusiän puitteissa. RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson nostaa Helsingissä 25. toukokuuta pidetyssä RKP:n puoluevaltuuskokouksessa esiin mahdollisuuden, että oppimateriaalit säilyisivät maksuttomina nykyiseen tapaan.

Anna-Maja Henriksson: Takaisin maailman kärkeen koulutuksessa

Yksi tärkeimmistä asioista Suomen tulevaisuuden kannalta on, että jatkamme panostamista lasten ja nuorten hyvään koulutukseen. PISA-tulokset julkaistaan kolmen vuoden välein, ja julkaisupäivää odotetaan aina jännityksellä koulutuspiireissä. Miten maamme on pärjännyt? Mihin sijoitumme kansainvälisessä vertailussa?

Bergqvist: Edellytykset päätoimiseen opiskeluun paranevat

Eduskunta on tänään (7.11.) käynyt lähetekeskustelun hallituksen ehdotuksista opintotukilain muuttamisesta. Lakiesityksen tavoitteena on turvata päätoimisen opiskelun edellytykset ja parantaa lasta huoltavien opiskelijoiden tilannetta. Lakiesitys on laadittu liikunta, urheilu ja nuorisoministerin, RKP:n varapuheenjohtajan Sandra Bergqvistin johdolla.

Opetusministeri Henriksson aloittaa Ministeri koulussa -kiertueen

Opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson aloittaa Ministeri koulussa -kiertueen. Kiertue tarkoittaa käytännössä sitä, että Henriksson opetusministerinä tulee vierailemaan kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomen tutustuakseen näiden arkeen ja toimintaan. Henriksson vieraili hiljattain Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Vuoniityn peruskoulussa. Maanantaina 25. syyskuuta hän vierailee Pietarsaaressa sijaitsevassa Resurssikoulussa, joka on niitä oppilaita varten, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat enemmän oppimisen tukea kuin mitä tavallisessa luokassa on mahdollista tarjota.

Puoluekokous 2022 Turussa

Aloite 34 – RKP:n tulee toimia startup-ystävällisen Suomen puolesta

Beslut

RKP tekee työtä sen eteen, että yhteistyötä elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja kasvuyritysympäristöjen välillä edistetään. että luotettavia laajakaistayhteyksiä ja toimistotilojen yhteiskäyttöä myös