Adlercreutz: Lyhytnäköinen ja hätiköity päätös

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallitus on tänään päättänyt lakkauttaa Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on tyrmistynyt päätöksestä, jolle hänen mukaansa on vaikea löytää kestäviä, alueen tarpeet huomioonottavia perusteluja.

– Päätöksen myötä yhteispäivystys Raaseporin sairaalassa loppuu. Enemmistö HUS:n hallituksesta päätti sivuuttaa Länsi-Uudenmaan protestihuudon – niin kuntien, kuin niiden yli 10 000 asukkaan, jotka allekirjoittivat vetoomuksen yhteispäivystyksen säilyttämiseksi. Yhteispäivystyksen merkitystä alueelle ei voi mitata kustannuslaskelmin. Nyt perustavanlaatuinen osa lähipalvelua katoaa.

Adlercreutzin mielestä päätös on hätiköity myös tulevaa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta ajatellen.

– HUS:n hallitus sitoi nyt tulevan maakunnan toisen käden selän taakse. Päätös on hyvin valitettava koko alueen näkökulmasta. Nyt HUS:n on syytä näyttää, että Länsi-Uudenmaan tarpeita ymmärretään. Tästä päätöksestä huolimatta Raaseporin sairaalaa tulee kehittää määrätietoisesti sen vahvuuksiin perustuen ja asukkaiden tarpeet huomioon ottaen. Olisiko sairaalaa kokonaisuudessaan mahdollista vahvistaa painottamalla tiettyjä erityispätevyyksiä?

– Nyt ei missään olosuhteissa saa syntyä keskustelua, jossa päivystystä kyseenalaisestaan muilta osin. Raaseporin sairaalan tulee pysyä sairaalana, sillä sairaalaa tarvitaan.

Blomqvist: Suuri pettymys Länsi-Uudenmaan alueelle ja sen asukkaille

Olen todella pettynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen puolueisiin, jotka äänestivät Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen säilyttämistä vastaan, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson Raasepori-päätöksestä: Hyvin lyhytnäköistä HUS:in hallitukselta

HUSin hallitus on kokouksessaan tänään päättänyt lopettaa Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on pettynyt siihen, miten lyhytnäköisesti HUS:in hallitus ajattelee.

Lue seuraava artikkeli