Adlercreutz OECD:n raportista:

Vakavasti otettava viesti – tarvitsemme tiekartan talouden tasapainottamiseksi

OECD julkisti Suomen maaraporttinsa torstaina. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan analyysin johtopäätökset eivät tule yllätyksenä.

– OECD nostaa esiin arat kohtamme: kasvavan valtiovelkamme ja sakkaavan työllisyystasomme. Meidän tulee ottaa tämä viesti vakavasti. Vaikka finanssipolitiikallemme ei tällä hetkellä löydy monia vaihtoehtoja, on tärkeää, että saamme nopealla aikataululla laadittua uskottavan ja konkreettisen tiekartan kohti julkisen talouden tasapainoa, Adlercreutz sanoo.

Raportissa nostetaan esiin myös Suomen erityisongelma, eli korkea työttömyysaste vanhempien työntekijöiden keskuudessa.

–  Kun katsotaan yli 55-vuotiaiden työttömyystilastoja, on selvää, että tässä ei ole aihetta itsekehuun. On harmillista, etteivät työmarkkinaosapuolet löytäneet yhteisymmärrystä tämän ratkaisemiseksi. Päätöksentekovastuu on nyt hallituksella. Nykyinen järjestelmämme johtaa yksiselitteisesti ikäsyrjintään ja epätasa-arvoon. Ammumme itseämme jalkaan, kun emme panosta vanhempiin työtekijöihin ja kun ylläpidämme kannustimia, jotka eivät edistä heidän työllistymistään.

OECD peräänkuuluttaa myös joustavampia työmarkkinoita. Adlercreutz haluaa nähdä uudistuksia, jotka lisäävät joustavuutta.

– Meillä on demografisia ongelmia ja jäykät työmarkkinat. Hyvinvointivaltion rahoittamiseksi meidän on pidettävä työllisyystaso mahdollisimman korkealla. Tarvitsemme uudistuksen, joka mahdollistaa paikallisen sopimisen ja samalla vahvistaa luottamusta työpaikoilla. Yksi vaihtoehto olisi antaa työntekijöille rooli yrityksen johdossa, esimerkiksi hallituspaikan kautta. Tämä hyödyttäisi kaikkia.

Norrback: 4H:n ja kalastuksen saama lisärahoitus tervetullutta

Valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt mietintönsä ensi vuoden valtionbudjetista. Samalla valiokunta on päättänyt niin kutsuttujen joululahjarahan saajista. Jaossa on noin 40 miljoonaa euroa, jotka kanavoidaan kohteille, jotka arvioidaan tärkeäksi.

Lue edellinen artikkeli

Bergqvist: Rahaa uudelle Kirjalansalmen sillalle tarvitaan nyt!

Maanantaina ELY-keskus ilmoitti uusista rajoituksista Paraisten Kirjalansalmen sillalle, sillan huonon kunnon vuoksi. Tällä hetkellä nopeusrajoitus on 70 km/h, ja vain yksi raskas ajoneuvo saa kerrallaan ajaa sillan yli. Uusi nopeusrajoitus on 50 km/h, ja raskaille ajoneuvoille asetetut rajoitukset pysyvät voimassa. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) suhtautuu ELY-keskuksen rajoituksiin erittäin vakavasti.

Lue seuraava artikkeli