Adlercreutz: Syöpään sairastaneiden jälkiseurantaan

Adlercreutz toivoo, että ryhdyttäisiin järjestelmällisesti seuraamaan syövän jo taakseen jättäneiden nuorten potilaiden tilaa.

Suomessa sairastuu syöpään vuosittain lähes 700 iältään 18–35-vuotiasta nuorta aikuista. Kansanedustaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz on huolissaan nuorena syövän sairastaneiden myöhäisvaikutusten jälkiseurannasta Suomessa ja on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

− Uusimman tutkimustiedon mukaan nuorena syövän sairastaneilla, sytostaattihoitoja saaneilla on suurentunut riski sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolleisuuteen. Neuvonnalla ja ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä olisi todennäköisesti mahdollista vähentää ja jopa estää sairauksien ilmaantumista, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz toivoo, että ryhdyttäisiin järjestelmällisesti seuraamaan syövän jo taakseen jättäneiden nuorten potilaiden tilaa senkin jälkeen, kun varsinaiseen syöpään liittyvät jälkitarkastukset ovat ohi.

− Myöhäisvaikutusten jälkiseuranta on todettu kustannustehokkaaksi lapsisyöpäpotilaita koskevissa tutkimuksissa. Tarvitsemme riittävän kattavan ja yhtenäisen valtakunnallisen myöhäisvaikutusten jälkiseurantaohjelman myös nuorille aikuisille.

Henriksson sairaaloiden alasajosta: Mitä tekee Keskusta?

Hallituksella on vielä mahdollisuus vetää käsijarrusta ja keskeyttää päivystysuudistuksen täytäntöönpano, eli sairaaloiden alasajo ja pienempien sairaaloiden leikkaustoiminnan keskittäminen.

Lue edellinen artikkeli

Svenska seniorer i Nyland: Varghotet gör att äldre inte vågar gå ut

Känslan av missnöje med lagstiftningen ökar. Och splittringen mellan grupper för och emot vargen blir större.

Lue seuraava artikkeli