Adlercreutz: Tarvitsemme selkeän exit-suunnitelman matkustamiselle

On hyvin todennäköistä, että globaali talous elpyy nopeasti koronakriisin jälkeen. Vuoden 2021 tähänastisten talouslukujen mukaan sekä Yhdysvallat että Kiina ovat matkalla kohti yli kuuden prosentin vuotuista talouskasvua.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on kuitenkin huolissaan, ettei Eurooppa pysy matkassa mukana. Selkeiden pelisääntöjen laatiminen matkustamiselle on tässä keskeistä.

– Yhteisen todistuksen avulla voisimme helpottaa matkustamista ja myös repiä alas rakentamamme esteet EU:n sisällä. On erittäin tärkeää, että me pikaisesti toteutamme komission esityksen Digital Green Certificatesta, eli digitaalisesta vihreästä todistuksesta. Näin myös Eurooppa pääsisi nopeasti takaisin jaloilleen, Adlercreutz sanoo.

Hänen mukaansa on myös tärkeää ottaa huomioon eri maiden rokotusstrategiat.

Esimerkiksi Finnairin matkustajamäärä oli maaliskuussa yli 80 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten koronakriisin takia. Yhtiö tekee suurta tappiota joka päivä. Yksi ongelma on se, etteivät pelisäännöt ole yhteiset.

– Meidän on luotava selkeät pelisäännöt kaikille lentoyhtiöille: yksiselitteiset yhteiset vaatimukset. Maana meidän on myös pysyttävä kehityksessä mukana. Rokotus vie nopeasti kärjen taudista. Monet maat suunnittelevat jo ottavansa käyttöön selvät lukumääräiset kriteerit maahantulolle eri maista. Jos tartuntaluku on alle tietyn luvun maahantuloa ei rajoiteta. Toisen tartuntalukurajan kohdalla vaaditaan todistus. Ilman todistusta vaaditaan testiä ja karanteenia. Tämä järjestelmä meidän tulisi ottaa käyttöön myös Suomessa.

– Tarvitsemme selkeän exit-suunnitelman myös matkustamiselle. Meillä ei ole varaa jäädä junasta, Adlercreutz sanoo.

Kasvu, kilpailukyky, työllisyys, investoinnit ja usko tulevaisuuteen ovat Suomen tie eteenpäin

RKP:n Henriksson hallituksen puoliväliriihen päätöksistä:

Lue edellinen artikkeli

Bergqvist haluaa jatkaa RKP:n varapuheenjohtajana

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sandra Bergqvist, asettuu ehdolle uudelleenvalintaa varten toukokuun puoluekokouksessa. Bergqvist on toiminut RKP:n varapuheenjohtajana vuodesta 2017.

Lue seuraava artikkeli