Adlercreutz: Uusi omistajapoliittinen periaatepäätös painottaa kestävää kasvua ja vastuullista omistajuutta

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz on tänään 23. toukokuuta 2024 esitellyt hallituksen uuden omistajapoliittisen periaatepäätöksen. Periaatepäätös on valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjauksen keskeisin dokumentti.

– Valtion tulee hallinnoida yhtiöomistuksiaan vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Valtio omistaa kokonaan tai osittain 73 yhtiötä, joiden arvo viime vuoden lopussa oli yhteensä noin 37 miljardia euroa. Omistajapolitiikan pitkäjänteisyys on siksi keskeistä, Adlercreutz sanoo.

Joka hallituskaudella valmistellaan uusi omistajapoliittinen periaatepäätös. Periaatepäätöksessä on nyt uutena teemana otettu mukaan riskienhallinta ja turvallisuus, mikä heijastaa yhtiöiden muuttunutta toimintaympäristöä. Hallitusohjelman mukaisesti myös kilpailuneutraliteettia painotetaan.

– Kun valtion kokonaan tai osittain omistamat yhtiöt toimivat kilpailluilla markkinoilla, on erityisen tärkeää, että valtiolla ei katsota olevan kilpailuetua. Tämä varmistetaan selkeällä ja johdonmukaisella omistajaohjauksella.

Myös yhtiöiden vastuullisuustoimia korostetaan aiempaa enemmän.

– Valtionyhtiöiden edellytetään olevan edelläkävijöitä yritysvastuussa. Tämä näkyy nyt periaatepäätöksessä, jossa painotetaan yhtiöiden ilmasto- ja luontotyötä sekä korostetaan yhtiöiden vastuuta arvoketjunsa ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksista. Edellytämme, että vastuullisuus on osa valtio-omisteisten yhtiöiden strategiaa, liiketoimintamallia ja johdon palkitsemista. On tärkeää, että valtio näyttää tietä myös vastuullisuudessa.

– Jatkossa omistajaohjausosasto tulee laatimaan vastuullisuusohjelman säännöllisin väliajoin, jotta valtio pystyy seuraamaan vastuullisuustyönsä vaikutuksia. Tästä olen iloinen.

Valtioneuvoston omistajapoliittinen periaatepäätös löytyy valtioneuvoston kotisivuilta. (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165658)

Hallituksen lisätalousarviossa osoitetaan 30 miljoonaa euroa rantaradan kehittämiseen

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on iloinen siitä, että hallituksen tänään esittämässä lisätalousarviossa on määrätty 30 miljoonaa euroa rantaradan kehittämiseen. Summa on osa hallituksen investointiohjelmassa rantaradan parantamiseen varattua 80 miljoonaa euroa.

Lue edellinen artikkeli

Joakim Strand vieraili Marokossa puhemiesvaltuuskunnan kanssa: Keskityttiin kauppasuhteisiin ja kansainvälisiin asioihin.

Puhemiesvaltuuskunta vieraili Marokossa 20.-21. toukokuuta. Joakim Strand (rkp) vieraili yhdessä eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon ja kansanedustaja Johannes Koskisen (sdp) kanssa pääkaupungin Rabatin lisäksi myös Tangerissa ja sen satamassa Tangier Medissä.

Lue seuraava artikkeli