Adlercreutz: Valiokunta kiertää sote-uudistusta kuin kissa kuumaa puuroa

Asiantuntijoiden kritiikki oli niin tiukkaa, ettei sitä voitu sisällyttää lausuntoon kerta kaikkiaan sen takia, ettei olisi ollut uskottavaa suositella esityksen hyväksymistä kritiikin perusteella.

Eduskunnassa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta pusketaan läpi valiokunnissa hurjaa vauhtia. Hallintovaliokunnan lausunto valinnanvapausuudistuksesta on lähetetty eteenpäin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. RKP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anders Adlercreutz jätti lausuntoon eriävän mielipiteen.

– Lausunto itsessään on suhteellisen neutraali. Silmiinpistävää oli pikemminkin se, ettei valiokunta itse asiassa ota kantaa valinnanvapausesitykseen ollenkaan. Asiantuntijoiden kritiikki oli niin tiukkaa, ettei sitä voitu sisällyttää lausuntoon kerta kaikkiaan sen takia, ettei olisi ollut uskottavaa suositella esityksen hyväksymistä kritiikin perusteella. Hallituspuolueet kiertävät sote-uudistusta kuin kissa kuumaa puuroa, Adlercreutz sanoo.

Valinnanvapausesitys on keskeinen osa sosiaali-, terveydenhuolto- ja maakuntauudistusta. Se on myös uudistuspaketin kiistellyin osa.

– Suuri osa esityksen ongelmista voitaisiin ratkaista hyvällä tahdolla. Maakunnille pitäisi antaa oikeus itse päättää siitä, missä mittakaavassa ja aikataulussa valinnanvapaus toteutetaan. Tärkeintä olisi kokeilla koko paketin toimivuutta yhdessä maakunnassa ennen kuin malli otetaan käyttöön koko maassa. Tämä olisi vastuullinen menettelytapa näin suuren uudistuksen toimeenpanossa, mutta hallitus ei näytä uskaltavan näin tehdä.

Suuret ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestäjän ja tuottajan erottaminen johtaa monimutkaiseen ja vaikeaan järjestelmään. Ei ole tästä maailmasta, että me 2000-luvulla valitsemme mallin joka johtaa siihen, ettei esim. yhtenäistä potilastietojärjestelmää voi ottaa käyttöön. Eduskunnan on määrä hyväksyä laki heinäkuun alussa.

Rehn-Kivi: Neuvolapalvelut jätettävä valinnanvapauden ulkopuolelle!

Ehdotettu malli, jossa neuvolapalvelut voitaisiin siirtää valinnanvapauden piiriin vaarantaisi nykyisen hyvin toimivan järjestelmän.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Ministeriöstä ei löydy ymmärrystä kuntien homekouluongelmille

Päiväkoti- tai koulurakennus – tai muu kiinteistö – voi saada kosteus- ja homeongelmia niin taloudellisesti paremmin kuin huonommin pärjäävissä kunnissa.

Lue seuraava artikkeli