Andersson, Blomqvist-Valtonen ja Nylander tyrmäävät HUS:n johdon esityksen

”Sairaaloitamme tulee kehittää, ei ajaa alas”

HUS:n keskushallinto esitteli tänään sairaanhoitoa koskevan säästölistan. Esitys heikentäisi voimakkaasti Uudenmaan aluesairaaloita. Muun muassa Porvoon ja Lohjan sairaaloiden päivystystoimintaa ajettaisiin alas. Myös Raaseporin sairaalaa uhkaavat uudelleenjärjestelyt. 

Itä-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja Mikaela Nylander (RKP), RKP:n aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ja HUS:n hallituksen jäsen Elin-Blomqvist-Valtonen tyrmäävät esitetyn säästölistan. Itä-Uudenmaan RKP:läiset eivät missään nimessä voi hyväksyä esitystä, jolla olisi erittäin haitalliset vaikutukset sekä Itä- että Länsi-Uudellemaalle. 

– Porvoon sairaalalla tulee myös jatkossa olla päivystys ja sen tulee olla sairaala, jossa kaikki ikäryhmät saavat palvelua. Alueelliset sairaalat eivät voi toimia ilman päivystystä. Porvoon sairaalan alasajoa päiväsairaalaksi ei ole hyväksyttävissä, sanoo Mikaela Nylander. 

Andersson, Blomqvist-Valtonen ja Nylander painottavat, että Porvoon sairaalalla ja muilla alueellisilla sairaaloilla on ratkaiseva merkitys uusille hyvinvointialueille, jotka aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. 

– Porvoon sairaalaa tulee kehittää, ei ajaa alas. Me itäuusimaalaiset ansaitsemme sairaalan, joka tarjoaa monipuolisesti sairaanhoitoa molemmilla kansalliskielillä, suomeksi ja ruotsiksi. Siksi me RKP:ssa sanomme ehdottomasti ei HUS:n esitykselle, sanoo Otto Andersson. 

– Nyt annettu esitys ei sisällä vaikutusarvioita eikä arvioita miten se vaikuttaa muun muassa potilasturvallisuuteen. En voi missään olosuhteissa hyväksyä leikkauksia, jotka heikentävä alueittemme palvelutasoa. Vähin, jota voimme vaatia on, että jokaisella hyvinvointialueella on päivystävä sairaala, sanoo Blomqvist-Valtonen

HUS-yhtymän hallituksessa RKP:ta edustavat Karin Cederlöf Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Elin Blomqvist-Valtonen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Itä-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtajalla Mikaela Nylanderilla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Bergqvist: Perussuomalaiset ovat unohtaneet, että suomenruotsalaisetkin ovat suomalaisia

Perussuomalaiset ovat julkaisseet ”suomalaisuusohjelman”, jonka mukaan he haluavat korostaa Suomen historiaa ja kulttuuria. Tässä on kuitenkin tehty vakava virhe eliminoidessaan ruotsinkielisen väestön merkitystä maan historiassa, kansanedustaja ja Folktingetin puheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) sanoo.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: HUSn säästökohteita ei voida hyväksyä- tarvitsemme aluesairaaloiden toimintaa Porvoossa, Lohjalla ja Raaseporissa

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström on pöyristynyt listasta joka julkaistiin samalla kun HUS-Yhtymän hallituksen esityslista julkaistiin. Hallitus kokoontuu maanantaina ja esityksessä on muun muassa henkilöstöetuuksien leikkauksia, Porvoon sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen lakkauttaminen, Lohjan sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ja synnytyssairaalan lakkauttaminen sekä muutoksia Raaseporin yleisessä lääkäripäivystyksessä.

Lue seuraava artikkeli