Bergqvist: Perussuomalaiset ovat unohtaneet, että suomenruotsalaisetkin ovat suomalaisia

Perussuomalaiset ovat julkaisseet ”suomalaisuusohjelman”, jonka mukaan he haluavat korostaa Suomen historiaa ja kulttuuria. Tässä on kuitenkin tehty vakava virhe eliminoidessaan ruotsinkielisen väestön merkitystä maan historiassa, kansanedustaja ja Folktingetin puheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) sanoo.

– Tämä todistaa vaarallisesta historian uudelleenkirjoituksesta, joka johtuu joko suuresta tietämättömyydestä tai hyvin synkistä elementeistä sisältyvästä salaisesta agendasta. Pelkään jälkimmäistä, Bergqvist sanoo.

– Suomi on kaksikielinen maa ja sen myötä syntyy kaksikielinen kulttuuri. Tieto ja ymmärrys toisista ihmisistä ja kulttuureista on asia, johon meidän pitäisi panostaa enemmän globalisoituvassa maailmassa. Perussuomalaisten ehdotus on osoitus ahdasmielisyydestä, joka johtaa eristyneisyyteen, eikä ole millään tavalla toivottavaa, Bergqvist jatkaa.

Suomen kaksikielisyys on rikkaus. Kaksikielisyys muun muassa avaa ovia muihin Pohjoismaihin.

– Kyse ei ole vain siitä, että voimme helpommin seurata tapahtumia Pohjoismaissa, vaan myös siitä, että muut Pohjoismaat voivat seurata mitä meillä täällä Suomessa tapahtuu. Erityisesti Nato-prosessin aikana pohjoismaiset ystävämme ovat hyötyneet suuresti siitä, että he ovat voineet seurata Suomen päivittäistä politiikkaa sekä julkisten asiakirjojen että ruotsinkielisten tiedotusvälineiden kautta, Bergqvist sanoo.

Bergqvist suhtautuu erittäin vakavasti tilanteeseen, jossa yksi puolue ottaa näin vahvaa kantaa perusoikeuksiimme. Kaikilla suomalaisilla on oikeus käyttää äidinkieltään ja tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi hoitotilanteissa, joissa ihminen on haavoittuvassa asemassa.

– Perussuomalaisten ehdotus tarkoittaa, että ruotsin kielen asemaa heikennetään kaikilla hyvinvointialueilla paitsi Pohjanmaalla. Tämä tarkoittaa, että suuri osa ruotsinkielisistä Suomessa menettäisivät kielelliset oikeutensa. Täysin absurdi ehdotus, Bergqvist päättää.

Laura Ollila nimitetty ministeri Blomqvistin erityisavustajaksi

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on kutsunut valtiotieteiden maisteri Laura Ollilan erityisavustajaksi. Ollila on kotoisin Porvoosta ja on viimeksi työskennellyt projektipäällikkönä Talous ja nuoret TATissa, jossa hän on vastannut ruotsinkielisten palveluiden kehittämisestä ja ruotsinkielisestä viestinnästä. Hän on aikaisemmin työskennellyt muun muassa Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puoluetoimistolla poliittisena asiantuntijana sekä Mikaela Nylanderin ja Veronica Rehn-Kiven eduskunta-avustajana.

Lue edellinen artikkeli

Andersson, Blomqvist-Valtonen ja Nylander tyrmäävät HUS:n johdon esityksen

”Sairaaloitamme tulee kehittää, ei ajaa alas”

Lue seuraava artikkeli