Andersson hallituksen talousarvioesityksestä 2024: Suomi tarvitsee sellaista politiikkaa, joka luo edellytyksiä kasvulle ja turvaa maamme kilpailukyvyn

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin hallituksen talousarvioesitysestä vuodelle 2024. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.

Andersson aloitti puheensa kertomalla, miksi julkinen talous on saatava tasapainoon ja velkaantumiskierre katkaistava. Tehtävä ei ole helppo ja edellyttää vaikeita leikkauspäätöksiä. Näiden päätösten vaikutuksia on seurattava, koska ne vaikuttavat ja tuntuvat monien ihmisten arjessa. 

-Vakaa julkinen talous on edellytys palveluiden turvaamiselle ja sille, että Suomi säilyy jatkossakin pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana. Kuitenkin Suomi on tällä hetkellä Pohjois-Euroopan pahiten velkaantunut maa. Maamme velkaantumisaste on yksinkertaisesti liian korkea. Valtionvelan korot kasvavat reippaasti, Andersson sanoo. 

Andersson korostaa puheessaan, että Suomen hyvinvointia ei turvata pelkästään talouden sopeuttamisella ja leikkauksilla. Suomi tarvitsee kasvua. 

– Tarvitsemme nykyistä enemmän ihmisiä töihin ja enemmän menestyneitä yrityksiä Suomen hyvinvoinnin turvaavia verotuloja kasvattamaan. Suomi tarvitsee sellaista politiikkaa, joka luo edellytyksiä kasvulle ja turvaa maamme kilpailukyvyn. Sen takia hallitus tekee mittavia panostuksia koulutukseen, tutkimukseen, innovaatioihin ja infrastruktuuriin sekä uudistaa työmarkkinoita, Andersson sanoo. 

Panostukset perusopetukseen antaa niin opettajille kuin oppilaillekin työnrauhan. 

Perusopetuksen rahoitusta korotetaan pysyvästi 200 miljoonalla eurolla vaalikauden aikana. Opettajat saavat nyt keskittyä entistä enemmän opettamiseen. Ja entistä vähemmän hallinnointiin ja dokumentointiin. Ja oppilaat saavat nyt entistä paremmat mahdollisuudet perustaitojen, eli lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen, oppimiseen, Andersson korostaa. 

Hallitus tekee historiallisen suuren panostuksen tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin. 

Vaalikauden aikana tutkimuksen ja kehityksen rahoitusta vahvistetaan miljardilla eurolla, Andersson sanoo. 

Hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin. Andersson korostaa, että hallituksen on nyt tärkeä uudistaa työmarkkinoita, jotta yritysten on helpompi palkata työntekijöitä. 

-RKP on erityisen tyytyväinen siihen, että pitkäaikainen tavoitteemme paikallisen sopimisen edistämisestä kaikenlaisissa yrityksissä etenee, sanoo Andersson.

Gilla Granberg ministeri Bergqvistin uusi eduskunta-avustaja

Gilla Granberg on valittu liikunta-, urheilu ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin (Rkp) uudeksi eduskunta-avustajaksi.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Meidän tulee saada tietää, mikä ulkoinen tekijä on vaurioittanut kaasuputkea

Inkoolainen kansanedustaja ja Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström on huolissaan päivän uutisista liittyen Balticconnector-kaasuputkeen. Viranomaiset epäilevät, että ulkopuolinen taho on Balticconnectorputken hajoamisen takana. Baltticconnector-putki rantautuu Inkooseen, joten Wickström tuntee putken hyvin.

Lue seuraava artikkeli