Antakaa opiskelijoiden ansaita toimeentulonsa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti Ammattikorkeakoulu Novian lukuvuoden avajaisissa tänään esiin kysymyksen korkeakouluopiskelijoiden tulorajoista.

Hän totesi, että tulorajoja tulisi nostaa, ja että opiskelijoita ei pitäisi rangaista työnteosta opiskelun ohessa.

– Sipilän hallituksen opintotukileikkaukset ovat kohtuuttomia. Tulorajoista kiinni pitäminen tässä yhteydessä on paradoksaalista, koska se johtaa siihen, että opiskelijoiden mahdollisuuksia työskennellä opintojen ohessa rajoitetaan, sanoo Henriksson.

– Opintotuen tulorajat tuottavat päänvaivaa monelle opiskelijalle, jotka joutuvat maksamaan takaisin tukikuukausia, mikäli ovat ansainneet hiukan liian paljon. Vaihtoehtoisesti opiskelija joutuu lopettamaan työnteon kesken. On myös hyvä muistaa, että opiskeluaikainen työkokemus on tärkeä ensimmäinen kosketus työelämään.

– Tukikuukausien takaisinmaksun yhteydessä perittävä rangaistuskorko on sitä paitsi kohtuuton. Vuosittain suuri määrä työtunteja menee opintotuen takaisinmaksubyrokratiaan. Elin siinä uskossa, että hallituksen tarkoituksena oli saada aikaan kunnon normitalkoot. Siinä tapauksessa tästä olisi hyvä aloittaa.

Opiskelijoiden tulorajoja korotettiin viimeksi vuonna 2008 550 eurosta 660 euroon per tukikuukausi. Opintotuen takaisinmaksun yhteydessä perittävä rangaistuskorko on 15 %.

Miten käy luvattujen 110 000 työpaikan?

Hallitus tiedotti viime viikolla valtion talousarviosta 2017. Kotitalousvähennyksen kaltaisista muutamista valonpilkahduksista huolimatta suunnitelmat ovat vähintäänkin tehottomia.

Lue edellinen artikkeli

Helsinki: RKP:n Helsingin piiri nimesi ensimmäiset kunnallisvaaliehdokkaansa

Piirihallitus nimesi syksyn ensimmäisessä kokouksessaan eilen ensimmäiset ehdokkaansa vuoden 2017 kunnallisvaaleihin. Nimettyjen ehdokkaiden joukossa on istuvia kaupunginvaltuutettuja, piirihallituksen jäseniä sekä puoluehallituksen jäseniä.

Lue seuraava artikkeli