Bergqvist on helpottunut, ettei ehdotettu kiinteistöverouudistus etene

Valtiovarainministeriö on tänään ilmoittanut, ettei ehdotettu kiinteistöverouudistus toteudu. Kansanedustaja Sandra Bergqvist on tyytyväinen päätökseen ja iloinen siitä, että Valtiovarainministeriö on ottanut huomioon ankaran kritiikin, jonka esitys sai lausuntokierroksella.

– Syksystä 2019 lähtien, kun kiinteistöveroa shokkikorotettiin saaristossa, olemme odottaneet kiinteistöverouudistusta, joka olisi oikeudenmukaisempi. Ehdotus, joka eteni, oli kuitenkin katastrofi niille, jotka asuvat ja omistavat kiinteistöjä tai tontteja varsinkin saaristossa ja haja-asustusalueilla. Sama shokkikorotus olisi voinut vaikuttaa myös useisiin yrityksiin. Tämä olisi ollut äärimmäisen ongelmallista aikana, jolloin kotitaloudet kamppailevat korkeiden energiakustannusten kanssa, ja monien yritysten on investoitava voimakkaasti vihreään siirtymään, Bergqvist sanoo. 

RKP on jo pitkään kannattanut kiinteistöveron uudistamista, mutta uudistusehdotus olisi vaikuttanut vakavasti yksittäisiin kiinteistönomistajiin ympäri maata, koska maapohjan verotusarvo olisi voinut kohoa useita satoja prosentteja.

– On hyvä, että ehdotettu kiinteistöverouudistus ei toteudu, mutta Verohallinnon uusiin linjauksiin liittyy edelleen haasteita ja epäoikeudenmukaisuuksia. Käyttökelvotonta maata ilman rakennusoikeutta ei tulisi verottaa. Itse asiassa kiinteistöveron perusteet pitäisi tehdä kokonaan uusiksi, ja tästä tulee nyt asia, jonka parissa toivon voivani jatkaa työskentelyä myös ensi vaalikaudella, Bergqvist sanoo.

Blomqvist: Toimeentulo, puolustus ja yrittäjyys

Hallitus päätti budjettineuvottelunsa tänään. Budjetti sisältää muun muassa tukia puolustusvalmiuteemme, sähkölämmitteisissä taloissa asuville ja korkeista sähkökustannuksista kärsiville, sekä toimenpiteitä ostovoiman ja yrittäjyyden turvaamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Tarvitsemme oppisopimuksia, ennustettavaa verotusta ja pikakaistan työperäiselle maahanmuutolle.

Toisiaan seuraavat kriisit saavat taloutemme epätasapainoon. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja meneillään oleva energiakriisi ravistelevat talouden rakenteita. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on huolissaan yritysten selviytymisestä ja vaatii uudistuksia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.

Lue seuraava artikkeli