Bergqvist: Tarvitsemme toimenpiteiden kohdentamista niihin, jotka eniten kärsivät polttoaineiden ja energian hinnoista

Eduskunta keskusteli tänään välikysymyksestä koskien polttoaineiden ja energian hinnat. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (Rkp) korosti ryhmäpuheenvuorossaan kohdennettujen toimenpiteiden merkitystä nyt haavoittuvimpien auttamiseksi.

– On tosiasia, että korkeat polttoainehinnat tuovat mukanaan uudenlaisen taloudellisen haavoittuvuuden. Monet suomalaiset eivät voi luopua autosta tai heillä ei ole varaa korvata se ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla. Jos haluamme saada aikaan kestävän muutoksen, meidän on laajennettava turvaverkkoamme niin, että se sisältää muutoksen myötä hankaluuksissa olevat ihmiset, Bergqvist sanoo. 

RKP:n ja Ruotsalaisen eduskuntaryhmän mielestä ongelmat tulee ratkaista tehokkailla ja kestävillä toimenpiteillä sekä sosiaalisesti kestävällä tavalla.

– Perussuomalaiset vaativat välikysymyksessä polttoaineveron alentamista. Tämä on erittäin kallis toimenpide, joka ei ratkaise kohtaamiamme haasteita. Polttoaineiden hinnan alentaminen 20 sentillä litralta kaivaa 800 miljoonan euron kuoppaa valtion kassaan. Sen sijaan tarvitaan kohdennettuja toimenpiteitä, jotta suomalaiset selviytyvät arjesta, Bergqvist sanoo.

Erityisesti maatalousalaa ja kuljetusalaa ovat kärsineet nousevista energiahinnoista ja nämä alat kohtaavat merkittävän kannattavuuskriisin. Hallitus valmistelee toimenpiteitä maatalouden tulokehityksen ja kannattavuuden parantamiseksi samalla kun käynnistetään ammattidieselin järjestelmän valmistelu.

– Maatalousalalle hallitus ehdottaa ensimmäisenä toimenpiteenä, että tietyt tuotantorakennukset väliaikaisesti vapautetaan kiinteistöverosta. Kriisi ei johdu vain energian hintojen noususta, vaan toimenpiteitä on tehtävä koko ruokaketjussa. On kyse niinkin tärkeistä asioista kuin Suomen huoltovarmuudesta, puhtaan lähiruuan saatavuudesta ja kotimaisesta elintarviketeollisuudesta, Bergqvist sanoo. 

RKP:n Vantaan ja Keravan aluevaltuustoryhmä on jakanut paikkansa


RKP:n aluevaltuustoryhmä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella päätti maanantaina 21. helmikuuta lautakuntien ja jaostojen paikkajaosta. Paikkajaossa on huomioitu sukupuolten välinen tasapaino, henkilökohtaineen äänimäärä ja Vantaan ja Keravan alueellinen edustus.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz Venäjän toimista: Vakava kansainvälisen oikeuden loukkaus


Viimeisen vuorokauden tapahtumat ovat rikos kansainvälistä oikeutta kohtaan, ne ovat rikos Ukrainaa kohtaan. Ne ovat myös väärin venäjän kansaa kohtaan, ja niillä tulee olemaan vakavat seuraukset, painottaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa tiistaina.

Lue seuraava artikkeli