Adlercreutz Venäjän toimista: Vakava kansainvälisen oikeuden loukkaus

Viimeisen vuorokauden tapahtumat ovat rikos kansainvälistä oikeutta kohtaan, ne ovat rikos Ukrainaa kohtaan. Ne ovat myös väärin venäjän kansaa kohtaan, ja niillä tulee olemaan vakavat seuraukset, painottaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz eduskunnan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa tiistaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti eilen Itä-Ukrainan separatistialueet itsenäisiksi. Adlercreutz tuomitsee Venäjän toimet.

-Osa eurooppalaisesta maasta on miehitetty. Ukrainan itsemääräämisoikeutta on rikottu. Tuemme Ukrainaa ja Ukrainan kansaa. Suomi edellyttää Venäjän pidättäytyvän sotilaallisista toimista, sanoo Adlercreutz.

– On selvää, että pelaamme Euroopassa täysin eri säännöillä kuin Venäjä. Siitä huolimatta diplomatialle pitää antaa sijaa. Mutta se, onko sillä oikeita mahdollisuuksia, on täysin Venäjän käsissä. EU:sta se ei ole ollut kiinni, eikä tule olemaan. Emme voi hyväksyä ajatusta siitä, että toisen maailmansodan jälkeisiä periaatteita voisi näin rikkoa, päättää Adlercreutz.

Bergqvist: Tarvitsemme toimenpiteiden kohdentamista niihin, jotka eniten kärsivät polttoaineiden ja energian hinnoista

Eduskunta keskusteli tänään välikysymyksestä koskien polttoaineiden ja energian hinnat. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (Rkp) korosti ryhmäpuheenvuorossaan kohdennettujen toimenpiteiden merkitystä nyt haavoittuvimpien auttamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Eva Biaudet: Sanktioita tarvitaan voimankäytön pysäyttämiseksi

- Me tuemme EU:n päätöstä taloudellisten vastatoimien toimeenpanosta, yhteisvoimin Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa, Venäjää vastaan. Mikäli voimankäyttö yltyy, tulee pakotteita kiristää. Pakotteet on kohdennettava tarkasti siten, että niiden vaikutukset Putiniin ja hänen eliittiinsä ovat riittävän tehokkaita ja että ne koskevat esimerkiksi pankkisektoria ja energiateollisuutta. Vaikka pakotteiden taloudelliset vaikutukset tulevat olemaan tuntuvia varmasti myös meillä Suomessa, emme voi sallia sitä, että aggressiivisuus voittaisi vuoropuhelun ja yhteistyön.

Lue seuraava artikkeli