Biaudet EU:n taisteluosastosta: Rahoitusmekanismi olisi nyt uudistettava

EU:n taisteluosaston rahoitusmekanismia olisi nyt uudistettava, sanoo kansanedustaja Eva Biaudet.

– EU:n sotilaallisesta kriisinhallinnasta aiheutuva taloudellinen taakka on jaettava kaikkien jäsenvaltioiden kesken. On suorastaan noloa, jos kriisinhallintaoperaation jarruna on se, että rahoituksesta ei ole päästy yksimielisyyteen, Biaudet sanoo.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona Suomen valmiusvuorosta EU:n taistelujoukoissa.

Biaudet peräänkuuluttaa riittävän laajasta näkökulmaa, kun arvioidaan osallistumisen hyötyjä.

– Suomen osallistuminen pieninkin panoksin eri tehtäviin edistää maamme ulko- ja turvallisuuspoliittisia tavoitteita. Meidän tulee olla paikalla, oppia ja tutustua tilanteeseen – se lisää sekä vaikutusvaltaa että uskottavuutta.

Biaudet’n mukaan EU:n taisteluosastoa tulisi voida käyttää joko erillisenä kriisinhallintajoukkona tai osana laajempaa operaatiota.

– Jos esimerkiksi kyettäisiin päättämään YK-operaatiosta Luoteis-Syyrian pahoin kärsineessä Idlibin maakunnassa, nopean toiminnan joukot voisivat toimia esitehtävissä ja olla paikan päällä ennen suurempien kriisinhallintajoukkojen saapumista, Biaudet sanoo.

Adlercreutz: Selkeää purkustrategiaa tarvitaan

Koronakriisi on Suomessa hoidettu hyvin arvosanoin, mutta tulosta ei ole saavutettu ilman uhrauksia, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Koronakriisissä on huomioitava tasa-arvo

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist painottaa, että tasa-arvokysymykset on huomioitava koronakriisin käsittelyssä.

Lue seuraava artikkeli