Blomqvist: Suomen korkea sähkövero ei houkuttele datakeskuksia

Korkeasta sähköverosta on muodostunut este datakeskusten perustamiselle Suomeen.

Ruotsissa on ymmärretty, että datakeskukset ovat digitalisaatiokehityksessä keskeisessä asemassa. Ruotsi alensi datakeskusten sähköveroa viime vuonna EU:n minimitasolle.

Suomi häviää kilpailussa datakeskuksista muille pohjoismaille, sanoo Thomas Blomqvist (RKP).

– Ruotsin päätös alentaa sähköveroa oli strateginen ja sillä on haluttu houkutella datakeskuksia Ruotsiin. Myös Norja ja Tanska ovat onnistuneet saamaan datakeskuksia Suomea alemmalla sähköverolla. Suomessa olisi monta datakeskuksille sopivaa sijoituspaikkaa ja kunnissa on valmistauduttu datakeskusten tuloon. Toistaiseksi meidän korkea sähkövero on kuitenkin estänyt datakeskusten perustamisen tänne, sanoo Blomqvist.

Blomqvist tapasi tiistaina hankolaisen Hanko Data ja pietarsaarelaisen North Shore datakeskuksien edustajia. He esittivät laskelmia, joiden mukaan keksikokoisen datakeskuksen sähkövero on 57 kertaa korkeampi Suomessa kuin Ruotsissa.

– Tämä on kilpailukykymme kannalta kestämätön tilanne. Meidän täytyy kilpailla samoilla ehdoilla naapurimaidemme kanssa ja siksi meidän pitäisi nyt tarkastella sähköveromme tasoa. Suomesta on jälleen tultava kiinnostava sijoituskohde tulevaisuuden alojen investoinneille, sanoo Blomqvist.

Mia Heijnsbroek-Wirén asettuu ehdolle eduskuntavaaleihin

Mia Heijnsbroek-Wirén, 49, Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja RKP Uudenmaan piirin puheenjohtaja asettuu ehdolle eduskuntavaaleihin

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi huolissaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevista

Inkomstnivån har generellt sett stigit i vårt land, men trots det har bland annat barnfattigdomen stigit och situationen för pensionärerna har försämrats under denna regeringsperiod.

Lue seuraava artikkeli