Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Rehn-Kivi: Lasten rokotuskattavuus laskenut hälyttävästi, neuvoloiden on toimittava myös poikkeusaikoina

”Tuhkarokolta, vihurirokolta sekä sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on laskenut koko maassa, Uudellamaalla jopa -17,7 prosenttiyksikköä, verrattuna viime vuoteen”, sanoo kirjallisen kysymyksen rokotuskattavuuden turvaamisesta koronaepidemian aikana jättänyt kansanedustaja ja eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi.

Koronapandemian myötä pienten lasten rokotuskattavuus on laskenut hälyttävästi verrattuna viime vuoteen. THL varoittaa rokotuskattavuuden jäävän osassa maakuntia alle 95 prosenttiin, joka on tuhkarokon kriittisenä pidetty raja laumasuojalle.

Kunnille olisi tärkeää viestiä painokkaasti, ettei neuvolatoimintaa rajata pandemian aikana. Rokotusviestintää ja -ohjausta tulisi selvästi tehostaa ja vanhempien mahdolliseen koronapoikkeusoloista liittyvään huoleen ja kysymyksiin tulisi vastata asianmukaisesti. Jos rokotuskattavuus laskee, laumasuoja ei enää toteudu ja rokottamattomien riski sairastua kasvaa, muistuttaa Rehn-Kivi.

Suomessa on sairaanhoitopiirejä, joissa pikkulasten rokotuskattavuus on laskenut useita prosenttiyksikköjä viime vuoteen verrattuna. MPR-rokotteen lisäksi myös viitosrokotteen eli kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja hib-taudeilta suojaavan yhdistelmärokotuksen kolmen rokoteannoksen kattavuus on THL:n mukaan laskenut valtakunnallisesti toukokuuhun mennessä noin 6-16 prosenttiyksikköä. Myös lasten rotavirus- ja pneumokokkirokotusten kattavuus on laskenut osassa sairaanhoitopiirejä.

Neuvolat ja terveydenhoitajat ovat avainasemassa rokotuskattavuuden ylläpitämisessä. Neuvoloissa tehtävä valistustyö ja terveydenhoitajille varattu riittävä aika keskustella rokotteista perheiden kanssa, jotka ovat huolissaan ja peloissaan pandemiasta johtuen, ovat omiaan vahvistamaan asianmukaista rokotetietoutta ja rokotuskattavuutta, sanoo Rehn-Kivi.

Bergqvist vaatii toimenpiteitä uhanalaisen haahkan suojaamiseksi

Haahkakanta on viimeisen 20 vuoden aikana taantunut Suomessa. Tämä on kehitys, jonka uskotaan olevan yhteydessä kasvavaan merikotkakantaan. Kirjallisessa kysymyksessä, jonka kansanedustaja Sandra Bergqvist ym. tänään jätti hallitukselle, Bergqvist vaatii toimenpiteitä erittäin uhanalaisen haahkan suojaamiseksi. Muita allekirjoittajia ovat Mikko Ollikainen , Anders Norrback ja Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström.

Lue edellinen artikkeli

Turun RKP nimesi ensimmäiset kuntavaaliehdokkaansa

Turun Ruotsalainen kansanpuolue nimesi kevätkokouksessaan 16. kesäkuuta 2020 ensimmäiset 13 ehdokastaan kevään 2021 kuntavaaleihin. Kevätkokous valtuutti Turun RKP:n hallituksen jatkossa nimeämään RKP:n kunnallisvaaliehdokkaita.

Lue seuraava artikkeli