Bergqvist vaatii toimenpiteitä uhanalaisen haahkan suojaamiseksi

Haahkakanta on viimeisen 20 vuoden aikana taantunut Suomessa. Tämä on kehitys, jonka uskotaan olevan yhteydessä kasvavaan merikotkakantaan. Kirjallisessa kysymyksessä, jonka kansanedustaja Sandra Bergqvist ym. tänään jätti hallitukselle, Bergqvist vaatii toimenpiteitä erittäin uhanalaisen haahkan suojaamiseksi. Muita allekirjoittajia ovat Mikko Ollikainen , Anders Norrback ja Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström.

Samanaikaisesti kun merikotkakanta on kasvanut, haahkakanta on vähentynyt voimakkaasti. Raporttien mukaan, yksi pääsyistä haahkakannan vähentymiseen on, että yhä useampi haahka joutuu merikotkien ja pienpetojen saaliiksi.

Yhden lajin suojeleminen voi aiheuttaa suuria ongelmia toiselle lajille. Tarvitsemme laajempaa kokonaisvaltaista ajattelua, jos haluamme säilyttää luonnon monimuotoisuuden, Bergqvist sanoo.

Pesimäkauden aikana erityisesti naarashaahkat ja poikaset joutuvat merikotkien saaliiksi. Tämän oletetaan vaikuttavan kannan sukupuolijakaumaan, mikä vaikeuttaa edelleen kannan kasvua. On arvioitu, että jopa 70% kannasta koostuu koirashaahkoista.

Nyt keväällä, olen itse läheltä nähnyt koiras- ja naarashaahkojen vakavan epätasopainon. Sama pätee merikotkien jatkuvaan läsnäoloon, myös sisäsaaristossa. Haahkakannan tila on erittäin vakava, Bergqvist sanoo.

Strand neljännestä lisätalousarviosta: Monipuoliset panostukset luovat uskoa tulevaisuuteen

Hallituksen ennätyksellisen suuri lisätalousarvio luo edellytyksiä kasvulle ja siten myös pidemmällä aikavälillä tasapainoa valtiontalouteen, painottaa kansanedustaja Joakim Strand Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa neljännestä lisätalousarviosta keskiviikkona.

Lue edellinen artikkeli

Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Rehn-Kivi: Lasten rokotuskattavuus laskenut hälyttävästi, neuvoloiden on toimittava myös poikkeusaikoina

”Tuhkarokolta, vihurirokolta sekä sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on laskenut koko maassa, Uudellamaalla jopa -17,7 prosenttiyksikköä, verrattuna viime vuoteen”, sanoo kirjallisen kysymyksen rokotuskattavuuden turvaamisesta koronaepidemian aikana jättänyt kansanedustaja ja eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi.

Lue seuraava artikkeli