EU:n on noustava kriisistä vahvempana!

Euroopan parlamentti kokoontui tänään tiistaina ylimääräiseen täysistuntoon keskustellakseen Britannian torstaisen EU-jäsenyyskansanäänestyksen seurauksista.

Parlamentin yhteisessä julkilausumassa painotetaan nopean prosessin tärkeyttä. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja europarlamentaarikko Nils Torvalds keskustelivat aiheesta tänään Brysselissä.

– Britit osoittivat torstain kansanäänestyksessä selkeän toiveen lähteä Euroopan Unionista. Päätös on todella valitettava. Nyt on kuitenkin katsottava eteenpäin ja löydettävä kaikille osapuolille mahdollisimman hyvä ratkaisu, Henriksson sanoo.

Jotta viralliset neuvottelut voivat käynnistyä, on Ison-Britannian Lissabonin sopimuksen 50. Artiklan mukaisesti ilmoitettava muille jäsenmaille halustaan jättää Unioni. Euroopan parlamentti kehottaa julkilausumassaan Ison-Britannian pääministeriä viipymättä aloittamaan prosessin.

– On tärkeää, että Iso-Britannia nyt nopeasti ottaa kantaa siihen, miten se aikoo edetä. Poliittinen ja taloudellinen epävarmuus, joka seuraa epäselvää oikeusasemaa on erittäin haitallinen taloudelle, investointihalukkuudelle ja työpaikoille niin Isossa-Britanniassa kuin Suomessa ja muussa EU:ssa. Ajan pelaaminen viivyttämällä virallisen pyynnön jättämistä tällaisessa tilanteessa on vain ja ainoastaan vastuutonta, sanoo Torvalds.

– Samalla on muistettava, että päätös jättää EU on Brittien oma. Suomen ja muun Euroopan kannalta EU, jossa Britannia on mukana, olisi paljon parempi. Nyt meidän on varmistettava, että EU nousee kriisistä vahvempana, ja että populismille ja muukalaisvihalle ei anneta tilaa, sanoo Henriksson.

Julkilausuma painottaa lisäksi tarvetta uudistaa EU-järjestelmää. Henriksson ja Torvalds ovat samaa mieltä:

– Kansanäänestys osoittaa, että EU:ssa on tarvetta uudistuksille. Palauttaakseen kansalaisten luottamuksen on EU:n tultava demokraattisemmaksi ja läpinäkyvämmäksi. Tämän eteen meidän on työskenneltävä yhdessä eurooppalaisella, kansallisella ja alueellisella tasolla.

”EU bör ha is i magen”

De nordiska EU-länderna behöver ta ett större gemensamt ledarskap i EU nu efter Brexit, säger Mats Löfström, Svenska riksdagsgruppens andra vice ordförande.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson kyseenalaistaa hallituksen toimintakyvyn

Median mukaan ulkoministeri Timo Soini totesi aamuisessa tiedotustilaisuudessaan pitävänsä kansalaisaloitetta EU-jäsenyydestä äänestämisestä hyvänä asiana.

Lue seuraava artikkeli