Euroopan parlamentti haastaa komission oikeuteen löyhyydestä Unkaria kohtaan

Euroopan parlamentti näytti tänään suurella enemmistöllä hyväksytyllä päätöslauselmalla, kuinka se on saanut tarpeekseen Unkarin eurooppalaisten perusarvojen vastaisista toimista. Ukrainan avustuspaketin estäminen joulukuussa ja sitä seurannut Euroopan komission selkärangaton toiminta oli viimeinen pisara.

Nyt hyväksytyssä päätöslauselmassa eurooppalaiset lainsäätäjät vaativat prosessin aloittamista, jolla pyrittäisiin viemään maalta väliaikaisesti sen äänioikeus Eurooppa-neuvostossa. Samaan aikaan komissio vedetään EU-tuomioistuimeen, koska se on avannut kiinni olleita rahahanoja Unkarille ilman, että maa on pystynyt osoittamaan merkittäviä parannuksia oikeusvaltioperiaatteeseen tai EU:n perusarvojen kunnioittamiseen.

Nils Torvalds (RKP / Renew) ei nähnyt Euroopan parlamentilla olleen nyt muuta vaihtoehtoa kuin toimia voimakkaasti.

– Tähän asti olemme tanssineet Orbánin pillin mukaan ja kirjanneet päätöslauselmia, joissa tuomitaan, tuomitaan ja vielä kerran tuomitaan demokratian romahtaminen Unkarissa. Elämme kriittisiä aikoja Ukrainan sodassa sekä Unkarin tulevan EU-puheenjohtajuuden osalta, joten sormella osoittaminen ei enää riitä. Nyt on tuotava esille raskaampia työkaluja, Torvalds sanoo.

Aiemmissa päätöslauselmissa parlamentti on vaatinut kovempia toimenpiteitä komissiolta, joka joulukuussa sen sijaan päätti antaa Orbánille periksi vastineena sille, että Unkari hyväksyi Ukrainan jäsenyysneuvottelujen aloittamisen. Komissio vedetään nyt oikeuteen, koska Unkarin väitettyjä parannuksia ei olla tarkistettu oikeudellisin perustein.

– EU:n tuomioistuin on Euroopan parlamentin vipu muutoksen aikaansaamiseksi, mutta aika on käymässä vähiin ennen tämän kesän EU-vaaleja ja Unkarin puheenjohtajakauden alkua, Torvalds muistuttaa. Varmistaaksemme EU:n tulevaisuuden toimintakyvyn meidän on saatava neuvosto ymmärtämään Orbánin hillitsemisen tärkeys. Parlamentin tämänpäiväinen päätös on myös tästä syystä tärkeä signaali, Torvalds päättää.

Henriksson ehdolle EU-vaaleissa!

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson asettuu ehdolle europarlamenttivaaleissa 9. kesäkuuta 2024.

Lue edellinen artikkeli

Eva Biaudet: “On erittäin surullista, että niin pienen kansan oikeudet näyttävät olevan näin vaikea asia suurelle enemmistölle”

Hallitus antoi joulukuussa eduskunnalle esityksen saamelaiskäräjälain muutoksiksi. Esityksen tavoitteena on edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä parantaa saamelaisten kieltään ja kulttuuriaan koskevan itsehallinnon ja saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä.

Lue seuraava artikkeli