Hallituksen panostettava diplomatiaan ja näkyvyyteen

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Stefan Wallin vaatii hallitukselta nopeita toimia Suomen lähetystöjen vähäisen miehityksen ja puutteellisen resursoinnin korjaamiseksi.

Wallin muistuttaa, että lähetystöt ovat 100-vuotiaan Suomen kasvot ulospäin.

– Suomen lähetystöverkosto on suhteellisen laaja, mutta miehitys on monissa paikoissa aivan liian ohut. Tänään Suomen 85 lähetystöstä 43 on korkeintaan kaksi lähetettyä diplomaattia. Hallitus on luvannut olla tämän vaalikauden aikana lakkauttamatta lähetystöjä. Se on hyvä, muttei riittävä asia, minkä myös ulkoasiainvaliokunta on todennut tuoreessa lausunnossaan hallituksen toimintakerrtomukseen vuodelle 2016, Wallin sanoo.

Wallin muistuttaa, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on ilmaissut huolensa Ulkoministeriön toimintabudjetin vähennyksestä.

– Lähetystöjemme riittämätön resursointi voi aiheuttaa ongelmia hoitaa yllättäviä tilanteita, näkyä, kuulua ja tulla huomatuksi. UM on aikaisemmin muun muassa kieltänyt lähetystöjä järjestämästä perinteisiä itsenäisyyspäivän vastaanottoja. Se, että 100-vuotias Suomi tyytyy ulkomaisten lähetystöjensä minimiresursointiin ja lisäksi leikkaa valtavia summia kehitysavusta ja keskeisten YK-organisaatioiden tuista on kummallinen tapa vaalia Suomikuvaa.

Kielikylpyosaamiseen panostaminen tervetullutta

RKP:n puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson nosti lastentarhanopettajakoulutuksen valmistujaisjuhlassa tänään Pietarsaaressa esiin kielikylvyt toimivana ratkaisuna kieltenopetukselle.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Vastuutonta Trumpilta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoittaa haluavansa, että USA jättää Pariisin ilmastosopimuksen, mahdollisesti liittyäkseen siihen uudelleen, mikäli uusiin vaatimuksiin suostutaan.

Lue seuraava artikkeli