Hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus ei takaa parempaa hoitoa.

Tätä korosti puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson torstaina, kun eduskunnan viisi oppositionpuoluetta ilmoitti tekevänsä yhteisen välikysymyksen hallitukselle.

– Hallituksen malli tulee lisäämään byrokratiaa. Kun halutaan parantaa terveydenhuoltoa, ei ratkaisu siihen ole uuden hallintotason luominen. Kaiken lisäksi maakunnilla ei ole todellista itsehallintoa. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä mihin uudistus johtaa. Hallituksen ei pitäisi pelata tällaista uhkapeliä kun kyse on kansalaisten terveydestä, sanoo Henriksson.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin sanoo, että valinnanvapaus terveydenhuollossa on sinänsä hyvä asia mutta sillä pitää olla selkeät raamit ja systeemin tulee olla järkevästi rakennettu.

– Potilaat voisivat hyötyä paljon valinnanvapaudesta mutta valinnanvapauden alkuperäinen tarkoitus voi vaarantua jo hallitus yrittää pakottaa läpi hutiloiden tehtyä mallia, joka on sekava ja joka voi hyvin johtaa siihen, että kustannukset karkaavat käsistä, sanoo Wallin.

Välikysymyksessä esitetään tiukkaa kritiikkiä hallituksen mallia kohtaan. RKP on ehdottanut, että valinnanvapaus tulisi toteuttaa asteittain. Mallia tulisi ensiksi kokeilla muutamassa maakunnassa ennen sen ulottamista koko maahan.

Enemmän kieliä, ei vähemmän

Kansanedustaja Mikaela Nylander on huolissaan suomalaisten lasten ja nuorten heikkenevistä kielitaidoista.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi huolissaan eurooppalaisesta yhteistyöstä

Onko Eurooppa jakautumassa? Kuinka vakavaa on äärinationalismi ilmiönä? Muun muassa näistä kysymyksistä keskusteltiin eduskunnassa tänään kansanedustaja Veronica Rehn-Kiven johdolla.

Lue seuraava artikkeli