Hallitus ei saavuta maakunta- ja sote-uudistuksiin asetettuja tavoitteita

On käsittämätöntä, että näin isoa rakennemuutosta halutaan toteuttaa ilman minkäänlaista vaikutusten arviointia, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi sanoo.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on tänään jättänyt lausuntonsa maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta. RKP on kansanedustaja Veronica Rehn-Kiven edustamana jättänyt eriävän mielipiteen.

− Uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Suunniteltu aikataulu on nykymuodossaan aivan liian tiukka ja useat yksityiskohdat jäävät epäselviksi. On käsittämätöntä, että näin isoa rakennemuutosta halutaan toteuttaa ilman minkäänlaista vaikutusten arviointia. Uudistus tulisi toteuttaa asteittain ja harkiten niin, että mahdollisia epäkohtia voidaan korjata, Rehn-Kivi toteaa.

Uudistusten päätavoitteet ovat sote-palvelujen parempi saatavuus, hoitomuotojen parempi integraatio sekä sotekustannusten nousun hillitseminen. Kustannussäästöt uhkaavat nyt jäädä toteuttamatta.

− Maakuntauudistus aiheuttaa kasvavia kustannuksia muun muassa uuden hallintorakenteen, uusien päätöksentekoelinten ja henkilöstön takia. Kahtiajakautuneet rakenteet tekevät muun muassa järkevän integraation ja yhteisten tukitoimintojen, kuten tietotekniikkajärjestelmien käyttämisestä mahdottoman, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi iloitsee työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunnon kannanotosta kielellisiin oikeuksiin, palkkaharmonisaation ongelmiin ja tasa-arvovaikutuksiin. On kuitenkin syytä olla huolissaan myös kokonaisuudesta. Uudistuksen myötä 200 000 henkilöä vaihtaa työnantajaa vuoden vaihteessa 2020. Hoiva-alan ollessa voimakkaasti naisvaltainen on käsittämätöntä, ettei asianmukaista tasa-arvovaikutusten arviointia ole tehty. Kyseessä on Suomen kautta aikojen isoin rakennemuutos, ja se tulee toteuttaa tarkasti ja harkiten.

Henriksson: En särlösning på lagnivå krävs för att trygga Kårkulla

För personer med funktionsnedsättning är det ytterst viktigt att få service på sitt modersmål.

Lue edellinen artikkeli

Kokoomus ja RKP vaaliliittoon Pohjois-Pohjanmaalla

Vaaliliiton ansioista saamme varmasti erinomaisen edustuksen uudessa maakuntaorganisaatiossa.

Lue seuraava artikkeli