Miksi hallitus ei koko sydämellään tue komission haastava työtä pakolaisten auttamiseksi?
Hallitus tekee sisäministeri Orvon tilanteen vaikeaksi EU:ssa. Miksi hallitus ei koko sydämellään tue komission haastava työtä pakolaisten auttamiseksi? Miksi Suomi vastustaa komission ehdotusta pysyvistä ja sitovista kiintiöistä jäsenvaltioille?
– Hallitus osoittaa pelkuruutta pakolaiskysymyksen hoitamisessa ja antaa Suomesta itsekkään kuvan EU:ssa. Vastuuton ulkopolitiikka pakolaiskysymyksessä nakertaa mainettamme muissa kansainvälisissä yhteyksissä. Tämä on erittäin valitettavaa, sanoo kansanedustaja Eva Biaudet (RKP).
Hallitus on päättänyt, että Suomi vastaanottaa vapaaehtoisesti 2 400 pakolaista. Tämä on sama osuus, joka jaettaisiin Suomelle, jos komission esitys sitovista kiintiöistä otettaisiin käyttöön.
− On hyvä, että Suomi vastaanottaa 2 400 pakolaista, mutta mielestäni tämä on melko pieni osuus yhteensä 120 000 pakolaisen määrästä, joka nyt jaetaan jäsenvaltioiden kesken. Hallitus voisi myös tehdä enemmän, jotta pakolaiset kotoutuisivat nopeammin ja saisivat siten itse mahdollisuuden parantaa tilannettaan. On tärkeää, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti niin, että heillä on sama oikeus sosiaaliturvaan ja hoivaan kuin muillakin maahanmuuttajilla. Voitaisiin myös esimerkiksi heti päättää, että kaikilla pakolaisilla olisi välittömästi oikeus aloittaa työnteko, sanoo Biaudet.
Hallituksen lehdistötilaisuudessa esitettiin myös muutamia pakolaisten vastaanottoon liittyviä lisätoimenpiteitä. Lehdistötilaisuudessa mainittiin muun muassa, että suojelupoliisin resursseja vahvistetaan terrorismin torjumiseksi.
– Hallituksen olisi nyt osoitettava hyvää johtajuutta. Meidän on toivotettava uudet ihmiset tervetulleeksi maahamme, sen sijaan, että levitämme huolta siitä, että pakolaiset tuovat mukanaan terrorismia. Pakolaisten vastaanotto on inhimillisesti katsoen oikea valinta Suomelle. Mutta meidän ei myöskään tule sivuttaa sitä, että pakolaisten vastaanottaminen ja hyvät kotouttaminen on pitkällä aikavälillä hyväksi Suomen taloudelle ja väestörakenteelle.