Helsingin RKP ei hyväksy sote-uudistuksen rahoitussuunnitelmaa nykymuodossaan

Laajan sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen suunnitelmat etenevät, ja ehdotus on tällä hetkellä lausuntokierroksella kaupungeissa ja kunnissa.

Helsingin RKP:n valtuustoryhmä sekä piirihallitus suhtautuu erittäin kriittisesti sosiaali- ja terveysministeriön esittämän uudistuksen rahoitusmalliin.

 

– Helsingin sote-erillisratkaisun positiiviset puolet eivät poista sitä tosiasiaa, että talous ei mene yhteen. Esitys rahoitusmalliksi näyttää olevan tuhoisa elinvoimaisille, kasvaville kunnille sekä niille, joiden talous on suhteellisen hyvässä kunnossa, Helsingin piirin puheenjohtaja ja Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Cecilia Ehrnrooth sanoo.

– Käytännössä nykyinen malli johtaa verovarojen siirtämiseen pääkaupunkialueelta muualle Suomeen. Tämä ei koske ainoastaan Helsinkiä, vaan sillä on samanlaiset vaikutukset myös Keski-Uudellemaalle ja Helsingin yliopistolliselle sairaalalle (HYKS). Tämä on katastrofaalista alueelle ja kestämätön ratkaisu pitkällä aikavälillä, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Marcus Rantala sanoo.

– Rahoituksen leikkaaminen Suomen johtavalta yliopistolliselta sairaalalta, ainoa joka toimii laajasti kansainvälisellä tasolla, vaikuttaisi viime kädessä potilaisiin, jotka tarvitsevat maan vaativinta hoitoa, valtuustoryhmän puheenjohtaja ja HUS:n hallituksen jäsen Björn Månsson sanoo.

– Helsingille tämä tarkoittaisi pahimmassa tapauksessa 10 prosentin leikkausta Helsingin terveydenhuollon kustannuksista. Se, että Helsinki leikkaisi terveydenhoitopalveluita vallitsevan pandemian aikana, on täysin kestämätöntä, toteaa kansanedustaja Eva Biaudet.

Torvalds: Valko-Venäjän demokraattinen oppositio ansaitsee vuoden Sakharov-palkinnon

Liberaali Renew Europe - ryhmä nimeää torstaina yhdessä Euroopan parlamentin kahden suurimman puolueen kanssa Valko-Venäjän demokraattisen opposition vuoden Sakharov-palkinnon saajaksi. – Yhteinen nimitys antaa vahvan signaalin siitä, että EU seisoo yksimielisesti Valko-Venäjän kansan takana, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew).

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: EU:n on asetettava tutkimus entistä tärkeämpään asemaan ensi vuoden talousarviossa

EU:n tuleva talousarvio vuodelle 2021 ei saa sivuuttaa eurooppalaista tutkimusta. – Tutkimusmäärärahoja tarvitaan sekä vihreään muutokseen että Euroopan kilpailukyvyn ylläpitämiselle, europarlamentaarikko Nils Torvalds sanoo.

Lue seuraava artikkeli