Torstaiaamuna esitellään Helsingin kaupungin budjetti vuodelle 2022. RKP:n pääneuvottelija, kaupunginhallituksen jäsen Marcus Rantala ja ryhmäpuheenjohtaja Björn Månsson nostavat esille positiivisia näkökohtia ensi vuoden budjetissa.
– Yhteisymmärrys budjettiehdotuksesta viiden puolueen välillä lupaa hyvää yhteistyön jatkolle. Helsinkiä ei tule johtaa niukalla enemmistöllä, vaan niin laajalla konsensuksella kuin mahdollista, RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Björn Månsson sanoo.
Marcus Rantala nostaa esille kaksi asiaa budjetista jotka helpottavat kasvatus- ja koulutusalan rahoitusta.
– Koulutussektori saa peruspalveluihin tarvittavat resurssit, mutta myös palveluiden kehittämiseen. Erityisen tärkeää on nyt keskittyä siihen, miten voimme taata paikan varhaiskasvatuksessa kaikille helsinkiläislapsille jotka sitä tarvitsevat. Tiedämme, että henkilöstön puute on valtava ja se vaarantaa kaupungin lakisääteiset tehtävät, Rantala sanoo.
Hän lisää että yksi tärkeimmistä kohdista uudessa strategiassa oli muuttaa periaatetta kaupungin sisäisten vuokrien vahvistamisesta.
– On ollut kestämätön yhtälö, että välttämättömät korjaukset ja koulu- ja päiväkotirakennusten uudisrakennukset ovat johtaneet siihen, että vuokrat ovat nousseet sellaiselle tasolle että se on alkanut vaikuttaa opetuksen laatuun. Tässä näkyy strategian konkreettinen vaikutus budjettiin, Rantala sanoo.
Rantala lopettaa toteamalla, että korona tulee vaikuttamaan Helsinkiin vielä pitkään ja tämä näkyy myös budjetissa.
– Sosiaali- ja terveystoimella on suuri tehtävä koronan aiheuttamien jonojen kitkemiseksi, erityisesti hammashoidon osalta. Mutta myös muut tärkeät kokonaisuudet on tärkeä nostaa esille, kuten psykiatriset palvelut ja ikäihmisten palvelut. Helsingin on myös jatkettava aktiivista edunvalvonta valtion suuntaan kaupungin etujen valvomiseksi sote-uudistuksen toteutuessa, Rantala sanoo.