Henriksson: 18, 12 vai 5 maakuntaa? Mikä on hallituksen todellinen linja, pääministeri Sipilä?

Päivi Nerg, sote-uudistuksen johtava virkamies, sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa (25.7.2018), että pienempi määrä maakuntia olisi parempi vaihtoehto, kuin hallituksen kaavailema 18.

Nerg ennakoi, ettei 18 jää maakuntien lopulliseksi määräksi ja mainitsee lisäksi, että 12 tai jopa 5 olisi parempi vaihtoehto.

– Käänteet sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä lisääntyvät ja saavat yhä merkillisempiä piirteitä. Mihin kansalaiset enää voivat uskoa Nergin avauksen jälkeen ja mitä pääministeri Sipilä sanoo, kysyy Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

– Pimeänä syksyisenä iltana vuonna 2015 Keskusta ja Kokoomus sopivat tunnetussa lehmänkaupassaan sote-uudistuksen 18:sta maakunnasta. Jos aikomus nyt hallituskauden lopussa on vähentää maakuntien määrää, tämä ei voi tarkoittaa mitään muuta, kuin hallituksen uskottavuuden heikentymistä. Jälleen kerran. Oliko 18 maakuntaa alusta alkaen ainoastaan tapa saada alueet tukemaan uudistusta? Onko oikea aikomus koka ajan ollut pienempi määrä maakuntia?

– RKP on alusta asti kyseenalaistanut uuden hallintotason, maakuntien luomista ja, jos maakunnat muodostetaan niille tulisi antaa aito itsehallinto. Olemme useasti huomauttaneet hallitukselle, että sote-uudistus ei saa rikkoa sitä mitä toimii, vaan sen tulee korjata se mikä ei toimi. Valitettavasti vastaus tähän ei ole hallituksen eikä Nergin malli, sanoo Henriksson.

Anna-Maja Henrikssonin arvopuhe Suomiareenalla

Det går inte en dag utan att jag tänker på vad friheten betyder. För vårt land, för oss som individer, för vårt samhälle.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson huolestunut poliisin resursseista

Tilanne poliisien resurssien osalta eri puolella Suomea on kestämätön ja se on jatkunut jo pitkään. Hallituksen on nyt oikeasti osoitettava tahtoa tehdä ongelmalle jotain, sanoo RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Lue seuraava artikkeli