Henriksson haluaa turvata maksuttomat oppimateriaalit toisella asteella

Hallituksen kehysriihessä päätettiin osana hallituksen säästötoimia, että toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksullisiksi siitä vuodesta alkaen, jona opiskelija täyttää 19 vuotta. Tarkoituksena oli kuitenkin turvata maksuttomat oppimateriaalit oppivelvollisuusiän puitteissa. RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson nostaa Helsingissä 25. toukokuuta pidetyssä RKP:n puoluevaltuuskokouksessa esiin mahdollisuuden, että oppimateriaalit säilyisivät maksuttomina nykyiseen tapaan.

– Olemme huhtikuun kehysriihen jälkeen opetus- ja kulttuuriministeriössä perinpohjaisesti käyneet läpi, miten ehdotus voitaisiin toteuttaa ja millaisia käytännön vaikutuksia sillä olisi. Arvioni on nyt, että olisi järkevintä, että oppimateriaalit säilyisivät maksuttomina nykyiseen tapaan ja etsimme sen sijaan vaihtoehtoisia säästöjä, sanoo RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson. 

– Kehysriihen yhteydessä kaikkia vaikutusarvioita ei ollut vielä saatavilla. Oppimateriaalin maksullisuus sen kalenterivuoden jälkeen, jona opiskelija on täyttänyt 18 vuotta, voisi johtaa tilanteisiin, joissa oppilaita kohdellaan eri tavoin eri puolilla maata, koska esimerkiksi eri kunnissa voi olla erilaisia käytäntöjä. Jotkut kunnat voivat periä maksuja, ja jotkut voivat päättää olla niitä perimättä. Eriarvoisuuden lisäksi ehdotus lisäisi myös byrokratiaa ja hallinnollista taakkaa koulutuksen järjestäjille. Siksi aion selvittää korvaavat säästöt ja palata asiaan, ministeri Henriksson sanoo.

Seuraa RKP:n puoluevaltuuston kokouksen poliittista keskustelua

RKP:n Puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna 25–26.5.2024 Helsingissä. Perinteisesti kokouksen alku sekä yleispoliittinen keskustelu lähetetään livenä. Kokous alkaa n. klo 12:30 ja alkaa yleispoliittisella keskustelulla. Voit katsoa lähetystä jälkeenpäin tästä:

Lue edellinen artikkeli

Henrikssonin loppukiri: Lukutaitoa vahvistetaan lisätunneilla!

Hallitus teki tänään tärkeän päätöksen lisätä perusopetuksen vähimmäistuntimäärää kolmella vuosiviikkotunnilla. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on opetusministerinä johtanut uudistustyötä.

Lue seuraava artikkeli