Henriksson: Haluamme maksimoida oman turvallisuutemme, emme olla uhka kenellekään!

– Vapautemme ja itsenäisyytemme on arvokkainta, mitä meillä on. Tärkein tehtävämme Suomen kansan edustajina on toimia kaikissa yhteyksissä niin, että teemme kaikkemme Suomen suvereniteetin ja kansalaisten turvallisuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa, sanoi puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) tänään eduskunnan historiallisessa keskustelussa Suomen Nato-jäsenyydestä.

– Kun muistelen lapsuuttani, mielestäni tärkein perintö, jonka vanhempani antoivat minulle, oli itsenäinen maamme. Isäni, kuten niin monet hänen ikäisensä, lähetettiin rintamalle puolustamaan maataan toisen maailmansodan aikana.  Äitini, kuten niin monet muutkin nuoret sairaanhoitajaopiskelijat, hoiti haavoittuneita sotilaita sotasairaaloissa ympäri Suomea. Helsingissä, Rovaniemellä, Pietarsaarella. Monet suomalaiset sotilaat joutuivat antamaan henkensä, jotta voisimme elää itsenäisessä maassa. Monet loukkaantuivat tai vammautuivat loppuelämäkseen. Mutta me teimme sen – yhdessä. Pieni Suomi onnistui vastustamaan hyökkääjä Neuvostoliittoa. Sota, joka jätti meihin jälkensä ja sai meidät tietoisiksi siitä, ettei mitään pidä pitää itsestäänselvyytenä. Sota, joka myös opetti meille läksyn: ”ei koskaan enää yksin”, kuten kenraali Adolf Ehrnrooth sanoi, Henriksson kuvaili.

Venäjän ja Putinin raju hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta tänä vuonna merkitsi välitöntä muutosta Euroopan ja oman maamme turvallisuustilanteeseen. Venäjän julkilausuttu tavoite on muuttaa Euroopan turvallisuusjärjestystä. Se, että Venäjä hyökkää rauhanomaista naapurimaata vastaan, on vakava rikkomus kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia vastaan.

Henriksson korosti, että hän ja Suomen Ruotsalainen Kansanpuolue ovat kannattaneet Suomen Nato-jäsenyyttä jo pitkään.

– Mutta on ollut selvää, että pala on puuttunut turvallisuuspaletistamme, Henriksson sanoi ja korosti, että Suomen on nyt aika liittyä puolustusliitto Naton jäseneksi ja tehdä se hyvän naapurimme Ruotsin rinnalla.

– Suomen on oltava mukana kaikissa pöydissä, joissa tehdään maamme ja Euroopan tulevaisuuden kannalta tärkeitä päätöksiä. Ja meidän on pyrittävä parhaaseen ja vahvimpaan mahdolliseen ennaltaehkäisevään suojaan. Sotilaallinen hyökkäys maatamme kohtaan pitää olla niin epähoukutteleva ajatus, että kukaan ei sitä koskaan tekisi, Henriksson sanoi.

– Haluamme maksimoida oman turvallisuutemme. Emme halua olla uhka kenellekään. Päinvastoin, me jatkamme kansakuntana joka päivä työtä rauhan, vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta, Henriksson sanoi.

Bergqvist: NATO-jäsenyyden hakeminen on oikea päätös

Eduskunnassa on tänään käyty historiallinen lähetekeskustelu suomalaisesta NATO-jäsenyydestä. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) tukee päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä ja korosti puheessaan suomalaisten kykyä vastata kriiseihin.

Lue edellinen artikkeli

Biaudet: Kaksi naapurimaata jotka edustavat rauhaa, demokratiaa ja vapautta, ottavat nyt yhdessä askeleen kohti Naton jäsenyyttä

Eduskunnassa on tänään käyty palautekeskustelu Valtioneuvoston selonteoista Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon ja turvallisuusympäristön muutoksesta. Kansanedustaja Eva Biaudet korosti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa Suomen tulevaa Nato-profiilia ja hyvää yhteistyötä Ruotsin kanssa.

Lue seuraava artikkeli