Henriksson: Ikäihmiset tarvitsevat turvallisia sosiaalisia kontakteja

– Meidän on löydettävä ratkaisuja, jotka tarjoavat ikäihmisille turvallisia sosiaalisia kontakteja myös koronakriisin aikana. Nyt esimerkiksi hoivakodit ovat kokonaan suljettuina ulkopuolisilta. Sydämeni särkyy, kun ajattelen niitä vanhuksia, jotka eivät voi tavata lapsiaan ja lapsenlapsiaan palvelukodissa. Meidän on oltava luovia ja löydettävä turvallisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat sosiaalisia kontakteja, sanoo RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Se palvelukoti, joka tällä viikolla otti käyttöön väliaikaisen ja siirrettävän, kontaktin mahdollistavan tilan oli oikea valonpilkahdus. Tilassa on erilliset sisäänkäynnit, puolikkaiden välissä lasiseinät ja tilaa puhdistetaan huolellisesti. Siten mahdollistetaan ikäihmisten ja omaisten tapaamiset. Muualla on mahdollistettu oviaukkojen tai ikkunoiden kautta tapahtuvat tapaamiset.

– Minusta näitä ratkaisuja kannattaisi kokeilla muuallakin ja mielellään liikuteltavien tilojen kautta. Silloin annetaan mahdollisuus tavata ja jutella, vaikka halaukset jäävätkin myöhemmäksi, Henriksson sanoo.

– Olemme kuulleet tapauksista, joissa saattohoidossa olevaa vanhusta kielletään tapaamasta pitkäaikaista puolisoaan sinä usein lyhyenä aikana, joka hänellä on jäljellä. Myös vaikeissa olosuhteissa on jokaisella oltava oikeus arvokkaaseen loppuun läheistensä ympäröimänä.  

Henriksson sanoo, että erityisesti saattohoidossa on voitava löytää ratkaisuja, jotka antavat omaisille mahdollisuuden tavata sairasta läheistään. Esimerkkeinä toimivista ratkaisuista hän mainitsee rajatut lievityshoidon osastot ja turvalliset tilat. 

– Myös ne yli 70-vuotiaat, joiden on kehotettu eristäytymään, tarvitsevat ajan myötä jonkinlaisia sosiaalisia kontakteja. Ehkä on mahdollista tavata pihalla tai kävelyllä, jossa varmistetaan riittävä välimatka. Tartuntojen leviäminen ja ikäihmisten suojeleminen on tärkeää, mutta meidän on myös ajateltava henkistä hyvinvointia ja läheisten tapaamisen tärkeyttä, Henriksson sanoo.  

Hallitus on kehottanut yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella. Läheisiä kehotetaan välttämään tarpeettomia vierailuja yli 70-vuotiaiden luona, jotta taudin leviäminen pystytään estämään. Hallitus tulee tulevana sunnuntaina jatkamaan keskusteluja siitä, miten yhteiskunta asteittain ja hallitusti voi purkaa nyt voimassa olevia rajoituksia.

RKP laajentaa toimintaansa niin Hämeessä kuin Satakunnassa

Kiinnostus RKP:n politiikalle on lisääntynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. RKP vastaa nyt kysyntään ja laajentaa toimintaansa ns. perinteisten toimialueidensa ulkopuolelle. RKP on nyt laajentanut toimintaansa Hämeeseen ja perustanut sinne oman paikallisosaston.

Lue seuraava artikkeli