Henriksson: Maanmittausinsinöörejä on koulutettava myös ruotsiksi

Ruotsintaitoisista toimitusinsinööreistä on pulaa monilla Maanmittauslaitosten toimipaikoilla kaksikielisillä paikkakunnilla.

Ruotsia osaavia maanmittausinsinöörejä ei ole tarpeeksi ja tällä hetkellä sellaista koulutusta ei anneta ruotsiksi.

– Miten hallitus aikoo turvata, että koulutetaan tarpeeksi maanmittausinsinöörejä jotka voivat tehdä töitä maamme molemmilla kansalliskielillä? Kysyy RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Hän on jättänyt asiassa kirjallisen kysymyksen.

Aikaisemmin Novia-ammattikorkeakoulu on kouluttanut maanmittausinsinöörejä. Tällä hetkellä ainoastaan Metropolia ja Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa tätä koulutusta, mutta ainoastaan suomeksi. Diplomi-insinööritasolla on tarjolla koulutusta, joka suuntautuu kiinteistötalouteen tai geoinformatiikkaan Aalto-yliopistossa, mutta vain suomeksi.

– Ruotsintaitoisista toimitusinsinööreistä on pulaa monilla Maanmittauslaitosten toimipaikoilla kaksikielisillä paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Porvoossa, Turussa, Närpiössä ja Vaasassa. On tärkeää, että maamittaajat voivat kommunikoida paikallisväestön kanssa esimerkiksi kiinteistöjen lohkomisessa, lainhuudossa ja vastaavissa asioissa, Henriksson sanoo.

Monet eläköitymiset maanmittausalalla pahentavat tilannetta ja ruotsinkielisen henkilöstön rekrytoiminen tulee vaikeaksi.

– Tässä tilanteessa on vaarana, että lyhyen ajan sisällä meillä on pula maanmittaajista, koska koulutus ainoastaan kahdella paikkakunnalla Suomessa ei riitä. Hallituksen on nyt puututtava asiaan, Henriksson sanoo.

Helsingfors| Varför skrota ett fungerande hälsovårdssystem?

Helsingfors stadsfullmäktige debatterade på onsdagskvällen förslaget till vård- och landskapsreform som regeringen försöker driva igenom. Eva Biaudet höll SFP:s gruppanförande i stadsfullmäktige och hon är mycket kritisk.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Mielenterveystyö kansalliseksi ykköshankkeeksi

Jokainen ihminen, joka kärsii mielenterveysongelmista, on yksi henkilökohtainen tragedia liikaa.

Lue seuraava artikkeli