Henriksson puheenjohtajakollegoille: Sanotaan yhdessä EI vihapuheelle

Valtioneuvosto julkaisi perjantaina tutkimuksen päättäjiin kohdistuvasta vihapuheesta.

– Kolmannes kuntapäättäjistä ja melkein puolet kansanedustajista on ollut vihapuheen kohteena luottamustehtäviensä takia. Moni ruotsinkielinen päättäjä on kokenut kielivihaa. Tätä ei voida hyväksyä, sanoo oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Nyt tarvitaan arvojohtajuutta, jotta vihapuheelle saadaan loppu. Peräänkuulutan siksi, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat yhdessä sanoisivat vahvasti EI vihapuheelle.

Valtioneuvoston tutkimuksessa havaitaan, että moni vähemmistöön kuuluva harkitsee luopuvansa politiikasta.

– Emme voi antaa vihapuheen rajoittaa demokratiaamme. Kaikkien on voitava asettua ehdolle vaaleissa ja osallistua päätöksentekoon pelkäämättä sitä, että joutuisi vihapuheen kohteeksi. Vihapuhe ei valitettavasti ole minulle vierasta arjessani poliitikkona, sanoo Henriksson. Nyt oikeusministerinä saan kokea enemmän vihapuhetta kuin aikaisemmin, etenkin Twitterissä.

– On todella surullista, että on olemassa sellaisia ihmisiä, jotka tieten tahtoen haluavat mustamaalata toisia ja levittää valheellista tietoa, Henriksson sanoo. Emme voi antaa Twitter-trollien voittaa, vaan meidän on saatava loppu tälle huolestuttavalle yhteiskuntakehitykselle. Nyt on aika toimia!

Valtioneuvoston tutkimus on ensimmäinen Suomessa, jossa on kartoitettu vihapuheen vaikutuksia yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

 

Joakim Strand välikysymyksestä: Pessimismiin ei tarvetta

Tänään käsiteltävänä oleva välikysymys huokuu pessimismiä, mitä minun on vaikea ymmärtää.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds ministerille Lepälle: Puolusta kalatalouttamme EU:ssa!

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew) on kirjoittanut ministeri Jari Lepälle kirjeen koskien syksyn neuvotteluita Itämeren kalastuskiintiöistä. EU-komissio on ehdottanut täysikieltoa kohdennetulle turskankalastukselle koko Itämeren alueella, mikä huolestuttaa Torvaldsia:

Lue seuraava artikkeli