Henriksson: Saamelaisten oikeus terveydenhuoltoon omalla äidinkielellään on turvattava

Tänään vietämme saamelaisten kansallispäivää. Päivää onvietetty 6. helmikuuta vuodesta 1992 lähtien sen kunniaksi, että samana päivänä vuonna 1917 Trondheimissa järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous.

– Kansallispäivä on kunnianosoitus saamelaisten kulttuurille ja kielille. Se on ilon päivä. Samalla se on kuitenkin muistutus siitä, että jäljellä on vielä paljon työtä saamelaisten yhdenvertaisuuden eteen, oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Ensi viikolla ​​Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio aloittaa työnsä. Totuuskomission tehtävä on tärkeä. Sen tehtävänä on selvittää paitsi menneitä loukkauksia myös sitä, millä tavalla ne vaikuttavat saamelaisiin vielä tänä päivänä. Komission työssä on kyse myös paremman tulevaisuuden rakentamisesta.

Saamelaisten oikeudet on turvattava ja otettava huomioon myös uudella hyvinvointualueella. RKP:n ehdokkaat aluevaaleissa tekivät hyvän tuloksen. Valutettavasti se ei riittänyt varsinaiseen aluevaltuustopaikkaan.

– Saamelaisten oikeus hoitoon ja hoivaan omalla äidinkielellään on otettava huomioon uutta hyvinvointialuetta rakennettaessa. Nyt on muiden puolueiden aika näyttää, että voimme yhdessä turvata saamelaisten oikeudet uudella hyvinvointialueella, Henriksson sanoo.

Norrback huolissaan elintarvikkeiden omavaraisuusasteesta

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on syvästi huolissaan maatalouden kannattavuuskriisistä. Syyt kannattavuuden heikentymiselle ovat kehittyneet ajan myötä. Se, että maataloustuottajat eivät saa voimakkaasti nousevia tuotantokustannuksiaan takaisin markkinoilta osoittaa sen, etteivät markkinat toimi oikealla tavalla. Alalla kaupankäynti on hyvin keskittynyttä, mikä puolestaan antaa kauppaketjuille vallan ohjata markkinoita. Tämä ei kuulu toimivaan markkinatalouteen. Kauppa tekee ennätystuloksia, kun taas alkutuotanto on vaarassa ehtyä.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz valtiopäivien avauskeskustelussa: Talouden vahvistamisen tulee olla keskiössä

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz korosti valtionpäivien avauskeskustelussa tiistaina rakenteellisten työllistämistoimien tarvetta. Vain silloin kuin talous on kestävällä tiellä voimme luoda hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Lue seuraava artikkeli