Henriksson: Suomi ei voi sulkea korvansa UNHCR:lle

On aika havahtua siihen, että tarvitaan pakolaispolitiikan suunnanmuutos. Kyse on ihmishengistä,

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on huolestunut siitä, että Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita kotimaihinsa – vaikka he ovat suojelun tarpeessa. Suomen mielestä nämä ihmiset voivat muuttaa jonnekin muualle oman maansa rajojen sisälle, joten sen takia heille ei tarvitse myöntää turvapaikkaa Suomesta.

− Suomen hallituksen pitäisi ottaa UNHCR:n sanoma vakavasti, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

UNHCR on todennut, että Suomen turvapaikkapäätöksissä viitataan yhä useammin turvapaikanhakijoiden mahdollisuuteen muuttaa kotimaansa sisällä. 

− Nyt ei voi enää piiloutua sen taakse, että YK-järjestöt ainoastaan antavat suosituksia. On aika havahtua siihen, että tarvitaan suunnanmuutos. Kyse on ihmishengistä, Henriksson painottaa.

Perussuomalaisten nuiva suhtautuminen turvapaikanhakijoihin on jättänyt jäljen hallituksen pakolaispolitiikkaan. 

− Vaikka Perussuomalaisten ihmiskäsitys ei kelvannut Kokoomukselle ja Keskustalle viime kesänä, hallitus antaa Perussuomalaisten jäljen elää hallituksen politiikassa. Se on erittäin ikävää, Henriksson sanoo. 

Samalla hän on tyytyväinen uuden sisäministerin Kai Mykkäsen avaukseen siitä, että Suomen pakolaiskiintiötä pitäisi korottaa tuntuvasti.

− Toivon hallituksen käyvän vakavan keskustelun siitä, eikä anna sinisten toimia jarruna, kun kyseessä on inhimillisyys ja ihmisoikeudet, Henriksson sanoo.

Hän toivoo hallituksen muuttavan nuivaa linjaansa.

− Palautetaan oikeus humanitääriseen suojeluun oleskeluluvan saamisen perusteeksi, jonka nykyinen hallitus poisti. Parannetaan turvapaikkaprosessia niin, että turvapaikanhakijat saavat oikeuden oikeusavustajaan heti prosessin alussa. Sen lisäksi tulorajoja oleskelulupien saamiseksi pitäisi tarkistaa, kun kyseessä on työperäisestä maahanmuutosta, Henriksson sanoo. 

Behandling av summariska ärenden i tingsrätter som kan svenska

Mats Löfström vill att summariska ärenden också framöver behandlas på Åland och i Egentliga Finlands tingsrätt.

Lue edellinen artikkeli

Maakuntauudistusta ei haluta, mutta se tulee – perhevapaauudistusta ei saada, vaikka se tarvitaan

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti maanantai-iltana, että perhevapaauudistusta ei tällä vaalikaudella tule. Siitäkin huolimatta, että sellaista on asiantuntijoiden toimesta laajasti peräänkuulutettu.

Lue seuraava artikkeli