Maakuntauudistusta ei haluta, mutta se tulee – perhevapaauudistusta ei saada, vaikka se tarvitaan

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti maanantai-iltana, että perhevapaauudistusta ei tällä vaalikaudella tule. Siitäkin huolimatta, että sellaista on asiantuntijoiden toimesta laajasti peräänkuulutettu.

− Se on harmillista. Itse tulkitsin viikonlopun julkisuudessa käydyt keskustelut kahden suurimman hallituskumppanin välillä niin, että molemmat näkevät uudistuksen tarpeen. Ja että molemmat olisivat olleet valmiit todellisiin neuvotteluihin, sanoo RKP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz.

− Kuten aina tällaisen epäonnistumisen jälkeen alkaa syyllisten etsintä niin hallituksen sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Se on oikeastaan turha keskustelu. Minä uskon, että perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toivoi uudistusta. Uskon että Kokoomuskin sellaisen halusi. Loppujen lopuksi ideologiset erimielisyydet nousivat näiden pyrkimysten esteeksi.

Vanhempainvapaauudistus on ollut vaikea pähkinä hallituksen purtavaksi. Uudistusta ei kirjattu hallitusohjelmaan. Silloiset Perussuomalaiset olivat Timo Soinin suulla hyvin tiukasti sitä mieltä, että muutoksia ei kaivata.

− On selvää, että jos hallitus ei olisi antanut Perussuomalaisten ja sittemmin Sinisen tulevaisuuden runsaan kahden vuoden ajan jarruttaa uudistusta, niin olisimme nyt pidemmällä. Meillä saattaisi tänään olla uudistettu perhevapaajärjestelmä. Jos kysytään kansanedustajilta – ja suomalaisilta – kumman uudistuksen he mieluummin haluavat, maakuntauudistuksen vai perhevapaauudistuksen – niin luulen, että valtaosa valitsisi jälkimmäisen. Siitä huolimatta maakuntauudistus on toteutusputkessa, vanhempainvapauudistus ei. Ja se ei ole kenenkään etu, Adlercreutz sanoo.

Henriksson: Suomi ei voi sulkea korvansa UNHCR:lle

On aika havahtua siihen, että tarvitaan pakolaispolitiikan suunnanmuutos. Kyse on ihmishengistä,

Lue edellinen artikkeli

Käsittämätöntä sanoa ei Suomen lisäpaikalle Euroopan parlamentissa

Miten se on edes mahdollista, että hallitus on sanonut ei kiitos lisäpaikalle, ihmettelee Henriksson.

Lue seuraava artikkeli