Henriksson: Ukraina kuuluu EU:hun pitkällä aikavälillä

Anna-Maja Henriksson

Tänään 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä, vietämme Eurooppa-päivää. Vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti poliittista yhteistyötä Euroopassa, jotta uusi sota Euroopan valtioiden välillä olisi mahdottomuus. Mahdottomuus on nyt kuitenkin tapahtunut, Euroopassa on jälleen sota. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tekee Eurooppa-päivästä, rauhan ja yhtenäisyyden päivästä, tärkeämmän kuin pitkään.

– EU:lla on nyt tärkeä tehtävä herättämään ja ylläpitämään toivoa ukrainalaisissa. Ukraina kuuluu tulevaisuudessa EU:hun, ja Suomen Ruotsalainen kansanpuolue tukee tiekartan laatimista Ukrainan EU-jäsenyyttä varten pitkällä aikavälillä, sanoo puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

EU:n hyväksymät pakotepaketit ovat olleet erittäin tärkeitä. Niitä voidaan käyttää heikentämään Moskovan kykyä rahoittaa sotaa. EU on antanut Ukrainalle taloudellista ja humanitaarista apua. Monet jäsenvaltiot, Suomi mukaan lukien, ovat myös antaneet Ukrainalle tukea, muun muassa sotilaallisia suojeluvälineitä ja aseita.

– Tuomitsemme jyrkästi Venäjän ja Putinin toimet. Raa’an sodan ja venäläisten sotilaiden järkyttävän väkivallan siviilejä, naisia, tyttöjä ja lapsia kohtaan on loputtava. Pakotteita ja seuraamuksia tarvitaan myös järjestelmällisen seksuaalisen väkivallan takia. Uhrit ja heidän perheensä tarvitsevat tukea ja apua nyt ja tulevaisuudessa. Sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen. EU:lla on tässäkin asiassa tärkeä rooli todisteiden keräämisen ja tulevien oikeusprosessien tukemisessa, Henriksson sanoo.

– Nykyisessä turvallisuustilanteessa on erittäin tärkeää, että puolustamme yhdessä yhteisiä arvoja ja ihmisoikeuksia. On ollut hienoa nähdä, miten yhtenäisesti EU on tukenut Ukrainaa. Nyt myös EU:n jäsenvaltioiden on toimittava yhdessä tehdäkseen itsensä riippumattomiksi Venäjän energiasta”, toteaa Henriksson lopuksi

Oscar Byman on kutsuttu oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin erityisavustajaksi

Kauppatieteiden kandidaatti Oscar Byman on kutsuttu oikeusministeri ja puoluejohtaja Anna-Maja Henrikssonin erityisavustajaksi. Bymanin vastuulla tulee olemaan viestintä ja mediasuhteet.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Eurooppa-päivä on tärkeämpi kuin pitkään aikaan

Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Päivää vietetään, koska Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin esittämä julistus allekirjoitettiin 9. toukokuuta 1950. Julistuksen, jonka voidaan sanoa luoneen perusta Euroopan unionille, tarkoituksena oli luoda pysyvä rauha ja vapaus Euroopassa. Kun julistus allekirjoitettiin, oli sodan päättymisestä vain muutama vuosi ja maat haluttiin sitoa lähemmäksi toisiaan, jotta vältettäisiin uuden sodan syttyminen.

Lue seuraava artikkeli