RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson edellyttää hallitukselta uusia, toteuttamiskelpoisia esityksiä työllisyyden parantamiseksi. Valtiovarainministeriön tänään julkistama talousarvioesitys ei tällaisia esityksiä sisällä.
– Tiedämme jo nyt, että kilpailukykysopimus ja hallituksen tähänastiset toimenpiteet eivät riitä, jotta uusia työpaikkoja saataisiin luotua tarpeeksi. Tämän hallitus on myös itse myöntänyt. Siksi on välttämätöntä, että hallitus budjettiriihessä esittää todellisia uudistuksia työllisyyden parantamiseksi. Hienosäätö ei riitä. Me RKP:ssä tarjoamme mielellämme omat vaihtoehtomme hallituksen käyttöön, sanoo Anna-Maja Henriksson
– Hallituksen tulisi tulla ulos ideologisesta pakkopaidastaan ja aloittaa perhevapaajärjestelmään uudistamistyö välittömästi. Työhyvinvointiin panostamalla voitaisiin myös säästää valtavia summia. Miksi hallitus ja työmarkkinaosapuolet eivät tähän halua tarttua? Työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen tulisi löytää toisensa paremmin. Olemme jo aikaisemmin esittäneet työnvälityksen uudistamista tehokkaammaksi. Työvoimapalveluiden kilpailuttaminen olisi esimerkiksi tehtävä mahdolliseksi. Myös Ruotsista voitaisiin katso mallia siihen miten työmarkkinoille saadaan vauhtia.
Henrikssonin mukaan valtiovarainministeriön esittämät veronkevennykset ovat myönteinen asia.
– Veronkevennykset ovat tärkeitä palkansaajien ja eläkeläisten ostovoiman kannalta. Hyvä, että lupauksista tällä kertaa pidetään kiinni. Samalla on aika mielenkiintoista, että kokoomus valtiovarainministeripuolueena näyttää olevan tinkimässä tavoitteesta hillitä valtion velkaantumista.
Verokevennysten lisäksi Henrikssonin pitää esimerkiksi vesirokon lisäämistä rokotusohjelmaan positiivisena asiana. Valonpilkahduksista huolimatta Henriksson ei voi hyväksyä, että hallituksen leikkausten painopiste on muuttumaton.
– Surullista mutta valitettavan totta on, että hallituksen massiiviset koulutusleikkaukset eivät ole katoamassa minnekään. Osaamiseen tulisi panostaa, sen sijaan, että sitä heikennetään. Entisenä oikeusministerinä olen myös huolestunut tuomioistuinten määrärahojen leikkauksista. On selvää, että oikeudenhoito ja oikeusturva eivät parane tällä tavalla.