Jäsenmaat kantavat vastuun tulevaisuudesta

Eurooppaparlamentaarikko Nils Torvalds ymmärtää komission puheenjohtajan Jean Claude Junckerin State of the Unionin puheen niin, että Juncker rivien välissä vetosi jäsenmaihin kantamaan vastuunsa EU:n koossa pitämisessä.

– Menneiden kriisien aikana Euroopassa on aina ollut taipumusta paeta ongelmia heittäytymällä johonkin uuteen tulevaisuusprojektiin sen sijaan, että esitettäisiin konkreettisia toimenpiteitä, joilla saataisiin ratkaistua EU:n ongelmat. Juncker esitti muutamia suurisuuntaisia tulevaisuusprojekteja, jotka vaativat kaikkien jäsenmaiden tuen menestyäkseen. Meillä on kuitenkin jo edessämme – ilman suurisuuntaisia tulevaisuusprojekteja – monta haastetta, Torvalds painottaa.

– Koko alue Välimeren itä- ja eteläpuolella on liikkeellä. Saksalaisten lehtitietojen mukaan noin 100 miljoonaa ihmistä tulee olemaan paossa tulevien 30-40 vuoden aikana. Tämä pitkälti sen takia, että jäsenmaat eivät koskaan ole täyttäneet kehitysavun 0,75 prosentin tavoitetta. Tässä asiassa Suomikin on karttanut vastuunsa, vaikka juhlapuheissa mielellään painotetaan, että ihmisiä on autettava paikan päällä. Komission sijoitussuunnitelma Afrikan osalta voi olla askel oikeaan suuntaan.

Torvaldsin mukaan eurooppalaisen solidaarisuusryhmän perustaminen, jonka kautta 100 000 nuorta saavat kriisi- ja katastrofiavun koulutusta voidakseen avustaa maanjäristysten ja pakolaiskriisien yhteydessä, on hyvä aloite.

– Edelleen tarvitaan kuitenkin jäsenmailta lisää rahaa meneillään olevan pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Ison-Britannian kansanäänestyksen jälkeen meillä on ajatuksia herättävä esimerkki siitä, miten äänestetään jotakin vastaan – ja samalla joudutaan houkutelluksi äänestämään omia pitkäaikaisia intressejään vastaan. Meillä on siis vaarallinen populistinen keskustelu Euroopassa. Se voi johtaa uusiin harha-askeliin. Me emme voi estää ihmisiä äänestämästä oman tahtonsa mukaan, mutta meidän pitäisi pystyä kertomaan heille, mikä on heidän omien etujensa mukaista. Samalla meidän pitäisi nimenomaan Brexitin ansiosta pystyä tarkastelemaan mitä EU:ssa on mennyt pieleen ja tehdä tarvittavat suunnanmuutokset.

Helsinki: RKP:n Helsingin piiri nimesi ensimmäiset kunnallisvaaliehdokkaansa

Piirihallitus nimesi syksyn ensimmäisessä kokouksessaan eilen ensimmäiset ehdokkaansa vuoden 2017 kunnallisvaaleihin. Nimettyjen ehdokkaiden joukossa on istuvia kaupunginvaltuutettuja, piirihallituksen jäseniä sekä puoluehallituksen jäseniä.

Lue edellinen artikkeli

Ulkopoliittisen tutkimuksen kritisointi tuntuu uudelleensuomettumiselta

Suomen ulkopoliittista tutkimusta kohtaan esitetty kritiikki tuntuu tunkkaiselta tuulahdukselta 1970-luvulta. Osa keskustelijoista yrittää ilmeisesti hiljentää tai ainakin ohjata Venäjää analysoivaa riippumatonta tutkimusta.

Lue seuraava artikkeli