Kaupunginvaltuuston jäsen Marcus Rantala: “Helsinki tarvitsee toimintaohjelman ruotsinkielisten erityislasten palvelujen turvaamiseksi.”

Tänä iltana Marcus Rantala ja 20 kaupunginvaltuutettua jättivät aloitteen Helsingin kaupunginvaltuustolle, jonka tarkoitus on korjata epäkohdat ruotsinkielisten erityislasten palveluissa.

– Helsingin ruotsinkielisten erityislasten palvelut ovat jo kauan olleet selvästi puutteellisia, ruotsinkieliset erityislasten perheet eivät ole tasavertaisessa asemassa suomenkielisiin perheisiin verrattuina. Kyseessä on erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, jonka palveluiden saatavuus omalla äidinkielellä on erittäin tärkeää. Helsingin kaupungin vastuulla on kehittää räätälöidyt ja joustavat lyhytaikais- tai tilapäishoidot, intervallihoidot sekä myös kotiin vietävät palvelut ruotsin kielellä. Tarvitsemme lisää ruotsinkielisiä sairaanhoidon, erityispedagogiikan ja sosiaalipalveluiden ammattilaisia, myös sektoreiden ja kouluasteiden välistä yhteistyötä on parannettava. 

Rantala haluaa myös selvittää mahdollisuudet tarjota ruotsinkielinen vastine Sofia Mannerheimin koululle, jossa koulutuksen ja laitoshoidon yhdistäminen olisi mahdollista. 

– Olen kiitollinen että sain osallistua keskustelutilaisuuteen “Ruotsinkieliset lapset vailla hoitoa ja koulutusta – miten tämä on mahdollista?”, jonka DuvTeatern ja SAMS järjestivät 4. helmikuuta. Tiesin että tilanne on haastava, mutta tilaisuus avasi silmäni sille kuinka huonosti asiat todellisuudessa ovat – siitä huolimatta, että monet tekevät kovasti töitä asian puolesta. Ruotsinkieliset erityislapset perheineen putoavat rakojen välistä sosiaalipalveluissa, sairaanhoidossa ja koulutuksessa. Perheet jäävät vaille hoitoa koska sitä ei yksinkertaisesti ole tarjota ruotsin kielellä, vaikka laillisesti perheet ovat oikeutettuja tähän. Päätin tämän kuultuani tehdä asialle jotain ja toivon, että aloitteen avulla saavutamme konkreettisia ja kestäviä parannuksia, sanoo Rantala. 

Rehn-Kivi: Ravintolat ja kahvilat voidaan taas avata!

Eduskunta hyväksyi tänään 171 miljoonan euron suuruisen tukipaketin ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemiseksi sekä toiminnan rajoitusten hyvittämiseksi. Lisäksi tartuntatautilakiin hyväksyttiin lisäys, jossa ravintoloiden aukioloon liittyvät vaatimukset määritellään. Määräaikainen laki astuu voimaan 1. kesäkuuta ja on voimassa lokakuun loppuun, jolloin toivotaan koronaepidemian pahimman vaiheen olevan ohi. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee siitä, että yhteiskuntaa nyt avataan monella rintamalla uudelleen ja että tärkeä ravintola-ala vihdoin voi jatkaa toimintaansa.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Tämän vuoksi tarvitsemme suuren elvytyspaketin

Euroopan komission ehdotus uudesta 750 miljardin euron elvytyspaketista on tervetullut, voimakas ja solidaarinen aloite koronakriisissä. Näin toteaa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/Renew) tänään pidetyn parlamentin istunnon jälkeen, missä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uuden elvytyssuunnitelman.

Lue seuraava artikkeli