Keskitytään pienpanimoihin

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustajien Joakim Strandin ja Mats Löfströmin mukaan hallituksen alkoholiuudistuksessa tulisi keskittyä yhä kunnianhimoisemmin pienpanimoiden toimintaedellytysten parantamiseen.

– Pienpanimotuotanto on kasvava ala, joka luo työpaikkoja ja on tärkeä aluetalouden näkökulmasta. Pienpanimot edistävät myös terveellisempää alkoholikulttuuria. Siksi on luonnollista, että paikallisista raaka-aineista tuotettuja tuotteita saisi myydä suoraan panimoista ilman turhia rajoituksia ja byrokratiaa, sanoo Joakim Strand.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmin mielestä suoramyyntiin oikeutetun pienpanimon määritelmä on uudistuksessa liian suppea. Hallituksen esityksen mukaan panimo on pieni, kun sen tuotantovolyymi on enintään 500 000 litraa alkoholijuomia.

– Tilamyynnin mahdollistaminen on hyvä asia, mutta hallituksen esitys rajanvedosta tarkoittaa sitä, että monet pienpanimot käytännössä jäävät kuitenkin ilman suoramyyntilupaa, koska niiden tuotanto on yli 500 000 litraa vuodessa. Sellainen rajanveto uhkaa myös vääristää pienpanimoiden välistä kilpailua. Siksi tilamyynnin litraraja tulisi joko poistaa kokonaan tai korottaa 10 miljoonaan litraan. Se vastaa verolainsäädännön määritelmää pienpanimosta, Löfström sanoo.

– Toinen mahdollisuus olisi, että suuremmat pienpanimot voisivat toimia Alkon välittäjinä, mutta ilman vaatimusta ylläpitää muuta valikoimaa, kuin itse panemansa oluet. Se antaisi panimoille mahdollisuuden myydä tuotteitaan suoraan panimoilta, ilman riskiä, että Suomi EU:n silmissä vaarantaisi Alkon monopoliasemaa. Sellainen malli on pohdinnassa myös Ruotsissa, sanoo Löfström.

Svenska riksdagsgruppen: Höj avräkningsgrunden för Åland

Svenska riksdagsgruppen anser att avräkningsgrunden bör höjas från 0,45 % till 0,48 % i den nya självstyrelselagen för Åland.

Lue edellinen artikkeli

Torvaldsin kalastusesitys sai kannatusta

Euroopan parlamentti päätti viime viikolla kuinka esimerkiksi Pohjanmeren kalastuskiintiöiden suuruuksista, sekä muista elinvoimaisen kalakannan turvaamiseen tarvittavista toimenpiteistä.

Lue seuraava artikkeli