Kokoomus ja Vihreät sulkevat Lohjan synnytysosaston – RKP:n jäsenet tekivät kaikkensa

HUS:n hallituksen kokouksessa tänään 6. toukokuuta Kokoomuksen ja Vihreiden jäsenet ajoivat läpi Lohjan synnytysosaston sulkemisen. Monien äänestyskierrosten jälkeen päätettiin lopulta, että synnytysosasto suljetaan. Sulkeminen toteutuu, kun Naistenklinikan ja Jorvin lisätilat synnytyksiä varten otetaan käyttöön.

RKP:n jäsenet HUS:n hallituksessa ovat tehneet viimeiseen asti töitä saadakseen enemmistön esityksen taakse, jolla ehdotus Lohjan synnytysosaston sulkemisesta hylättäisiin. Olemme hyvin pettyneitä ja tyrmistyneitä, ettei se onnistunut.

– Lohjan synnytysosasto on ollut minulle sydämen asia. Olen niin pahoillani kaikkien Länsi-Uudenmaan naisten ja henkilökunnan puolesta, ettemme saaneet hallituksen enemmistön tukea taaksemme. Lohjan synnytysosasto on ollut uskomattoman suosittu sekä äitien että henkilökunnan keskuudessa. Miksi sulkea se, mikä toimii parhaiten?, sanoo Karin Cederlöf, RKP:n Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen edustaja HUS:n hallituksessa.

– Tässä neuvottelussa kävi selväksi, että HUS:n hallituksessa on keskittämisen intoa. Muilla tahoilla ei ole ymmärrystä ruotsinkielisestä palvelusta eikä kaikkien turvallisesta hoidosta kehdosta hautaan. Meilahden mäki on muutenkin täynnä, miksi kaikki pitäisi keskittää, sanoo Elin Blomqvist-Valtonen, RKP:n Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen edustaja HUS:n hallituksessa.

HUS:lla on merkittäviä säästötarpeita, jotka johtuvat riittämättömästä rahoituksesta. Vuosina 2025-2027 taloutta on tasapainotettava 225 miljoonalla eurolla. 55 miljoonaa euroa on säästettävä palveluverkossa.

Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf ovat kuitenkin helpottuneita siitä, että sekä Porvoon sairaalan että Lohjan sairaalan erikoissairaanhoidon päivystys saa jatkaa nykyisessä laajuudessaan. Sekä Cederlöfin että Blomqvist-Valtosen ahkeran työn ansiosta molemmissa sairaaloissa on jatkossakin ympärivuorokautinen anestesia-, leikkaus- ja sisätautien päivystys.

– Ilman RKP:tä sekä Porvoon sairaalan että Lohjan sairaalan päivystys olisi ollut paljon suppeampi kuin päätös nyt takaa. Alkuperäinen esitys, joka meillä oli pöydällä maaliskuun alussa, olisi tuhonnut molemmat sairaalat lopullisesti. Yritimme parhaamme, mutta emme onnistuneet turvaamaan synnytystoimintaa, Blomqvist-Valtonen sanoo ristiriitaisena.

RKP aikoo seurata päätöstä. Cederlöf ja Blomqvist-Valtonen suhtautuvat kriittisesti luvattujen säästöjen toteutumiseen.

 

Adlercreutz ja Ståhle: Järjestelmämme ei kannusta kansainvälisten kokemusten kartuttamiseen, vaikka juuri sitä tarvittaisiin

Yhä harvempi suomalainen lähtee ulkomaille vaihto-opiskelemaan tai työharjoitteluun. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle ovat huolissaan kehityksestä.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: EU ei saa olla meille itsestäänselvyys – on jatkettava työtä entistäkin paremman unionin puolesta

Tänään vietämme Eurooppa-päivää. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz toivottaa hyvää Eurooppa-päivää ja muistuttaa samalla EU:n merkityksestä Suomelle.

Lue seuraava artikkeli