Kunnilta vedetään matto jalkojen alta

Mikä on tulevaisuuden kunnan tehtävä, kysyvät Carl Haglund ja Anna-Maja Henriksson

– Mikä on tulevaisuuden kunnan tehtävä, kysyvät Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Rkp:n kuntapäivässä Tampereella. Hallituksella on pitkälle meneviä suunnitelmia muuttaa julkisia palveluja siten, että merkittävä osa palveluista siirtyisi kunnilta maakunnalliselle tasolle.

– Tätä ei ole mietitty loppuun ja vaarana on, että kunnilta vedetään matto alta. Kunnat ovat palveluineen aina olleet hyvinvointiyhteiskuntamme perusta. Emme olisi uskoneet, että kuntapuolue Keskusta lähtisi murentamaan kuntien asemaa maamme demokratian ytimenä. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että Keskustalle tärkeintä on kuntien kuoren säilyttäminen ilman sisältöä. Tiedostamme toki, että tällaisella maakuntamallilla Keskustan kansallinen valta-asemaa kasvaa, sanoi Haglund avauspuheessaan RKP:n Kuntapäivillä Tampereella.

– Maailmassa ei ole yhtään maata, joka olisi lähtenyt tällaisen sosiaali- ja terveydenhuollon superintegraation tielle. Käytännössä se merkitsee, että kunnilta vietäisiin kaikki päätösvalta. On ilmeistä, että suunnitelmissa on siirtää muutakin näille uusille alueille, vaikka siitä ei vielä puhuta ääneen, sanoo Anna-Maja Henriksson.

– Sote-uudistusta toteutetaan nyt erikoissairaanhoidon ehdoilla. Sosiaalihuolto jää jalkoihin. Lähtökohtana on, että sama luukku käsittelee Maija-mummon lääkkeiden kotiinkuljetuksen, Virtasen perheen ennaltaehkäisevät lastensuojelutoimet sekä Roope-enon lonkkaleikkauksen. Onko tämä todellakin oikea suunta, kysyy Henriksson. Kysymys nousi esille RKP:n kuntapäivillä Tampereella. Kuntapäiville osallistui RKP:n kuntapoliitikkoja ympäri maata. Sote-uudistuksen lisäksi kuntapäivillä keskusteltiin myös taloudesta, pakolaistilanteesta ja opetuksesta.

RKP: Turvan antaminen on velvollisuus – ei valinta

Komissio esittää, että 120 000 pakolaista jaetaan EU-maihin pakollisten kiintiöiden kautta, mutta hallitus ei halua tukea ehdotusta.

Lue edellinen artikkeli

Bevara Y-tåget!

SFP:s riksdagsledamöter och många fler åkte Y-tåget på tisdagsmorgonen för att samla in namn till en namnlista som ska överräckas till trafik- och kommunikationsminister Anne Berner.

Lue seuraava artikkeli