Luodaan parempia mahdollisuuksia isille olla kotona lastensa kanssa

Ruotsalainen kansanpuolue haluaa perhepoliittisen kokonaisuudistuksen myötä muun muassa parantaa isien mahdollisuutta ansiosidonnaiseen perhevapaaseen. Uudistuksen myötä RKP haluaa tehdä Suomesta maailman lapsiystävällisin maa.

– Tämä ei ole ainoastaan tärkeää yhteiskunnallisesta näkökulmasta, vaan myös yksittäisen lapsen, isän ja perheen näkökulmasta. Meidän on tehtävä kaikkemme jotta kaikille lapsille annettaisiin mahdollisuus hyviin väleihin vanhempiensa kanssa, kansanedustaja Mikaela Nylander sanoo.

RKP:n ehdottamassa uudistuksessa kasvatetaan ansiosidonnaista perhevapaata 18 kuukauteen. Ehdotuksessa äiti ja isä jakavat tasan keskenään 12 kuukautta ja loput kuusi kuukautta jompikumpi voi käyttää.

– Meidän on myös annettava perheiden itse valita miten he perhevapaata jakavat. Uudistus antaa myös tämän mahdollisuuden perheille.

Malli jota RKP ehdottaa antaa myös isille jotka eivät asu lapsensa kanssa mahdollisuuden perhevapaaseen. RKP ehdottaa myös että isovanhemmat tai lähipiirissä oleva henkilö voisi käyttää kolmatta kuuden kuukauden jaksoa. Isälle ja äidille annetaan myös mahdollisuutta käyttää kolmatta jaksoa joustavasti niin, että molemmat ovat töissä osa-aikaisesti 50 prosenttia.

– Meidän on oltava joustavia ja päätökset joita tehdään on vastattava lapsiperheiden todellisuutta.

Yhteiskunnassa nähdään positiivinen trendi kun yhä enenevässä määrin isät jäävät kotiin lastensa kanssa. Perhevapaista 10 prosenttia on isien käyttämää.

– Valitettavasti tämä ei riitä, tarvitsemme perhepoliittista kokonausuudistusta nyt, Nylander toteaa.

RKP:n perhepoliittinen kokonaisuudistus on osa RKP:n vaihtoehtobudjettia.

Blomqvist: Taksin pitäisi olla saatavilla, kun sitä tarvitsee

Uuden taksilain voimaan astumisen jälkeen moni on raportoinut ongelmista taksien tilauksissa ja saatavuudessa.

Lue edellinen artikkeli

Tomrummet efter Merkel blir märkbart, men Europas framtid ska stöpas vidare

Enligt Europaparlamentariker Nils Torvalds spelar valet av Merkels efterträdare en stor roll i hur Europas framtid kommer att te sig.

Lue seuraava artikkeli