Tomrummet efter Merkel blir märkbart, men Europas framtid ska stöpas vidare

Enligt Europaparlamentariker Nils Torvalds spelar valet av Merkels efterträdare en stor roll i hur Europas framtid kommer att te sig.

Solidaritet, var budskapet då Tysklands förbundskansler i dag inför Europaparlamentet höll sitt tal om Europas framtid.

Enligt Europaparlamentariker Nils Torvalds är talet oerhört viktigt för att sätta riktningen för ett EU utan Merkel som central symbol för EU:s samarbete. Angela Merkel har meddelat att hon inte kommer att ställa upp för omval till ordförande för sitt parti CDU och att det här blir hennes sista mandatperiod som förbundskansler.

– Merkel har fungerat som en central spelare i det europeiska samarbetet under en lång tid nu, säger Torvalds.

– Vem som blir hennes efterträdare kommer att vara avgörande för hur enat EU står i framtiden. De frågor hon betonade i dag kommer att fungera som ett rättesnöre hur det europeiska samarbetet utvecklas under de kommande åren, då hon inte längre är med.

Meddelandet Merkel sänder till i första hand Europaparlamentet, men också till hela Europa, är att för att de löften EU gett sina medborgare om fred, tolerans och rättssäkerhet ska kunna införlivas, måste medlemsländerna stå solidariskt sida vid sida. Genom paralleller till både historien och framtiden målar Merkel upp solidaritet mellan medlemsländerna som det viktigaste budskapet.

Merkel betonar tre områden; en enad utrikespolitik inom EU, en stabil bankunion och solidaritet i migrationsfrågan. För att EU ska kunna ha en röst i världen måste medlemsländerna stå enade. EU måste även satsa på en stabil bankunion där medlemsländerna tillsammans bär ansvaret för den gemensamma valutan. Merkel betonade också vikten av solidaritet i migrationsfrågan och utvecklingen av en gemensam asylpolitik.

– Merkel har spelat en oerhört stor roll för att hålla ihop EU under de stormar unionen har fått utstå under senaste år – så som den ekonomiska krisen och ökande migrationsströmningar, säger Torvalds.

– Merkel fick ta emot mycken kritik i parlamentet, vilket bara visar på den splittring som existerar i dagens Europa. Vilken kandidat som efterträder Merkel och vilken linje denna väljer, kommer att vara av största vikt för EU:s framtida inriktning.

Luodaan parempia mahdollisuuksia isille olla kotona lastensa kanssa

Ruotsalainen kansanpuolue haluaa perhepoliittisen kokonaisuudistuksen myötä muun muassa parantaa isien mahdollisuutta ansiosidonnaiseen perhevapaaseen. Uudistuksen myötä RKP haluaa tehdä Suomesta maailman lapsiystävällisin maa.

Lue edellinen artikkeli

Löfström: Nytt finländskt rekord i populism av Sannfinländarna

Enligt Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot och medlem i Svenska riksdagsgruppen, är Sannfinländarna fullt medvetna om att förslaget om att skära ner klumpsumman för Åland varken är lagligt eller möjligt.

Lue seuraava artikkeli