Meillä ei ole varaa lisätä kannustinloukkuja

Hallitus on esittämässä tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin. Kansanedustaja Anders Adlercreutz muistuttaa, että päätös pidemmällä tähtäimellä pahentaa entisestään Suomen työllisyyshaastetta.

– Suomen talouden suuri ongelma on naapurimaa Ruotsiin verrattuna tuntuvasti matalampi työllisyysaste kaikissa ikäryhmissä. Kaikkein suurin ero on 30-40-vuotiaiden naisten joukossa. Tässä ikäluokassa työllisyysasteen ero on jopa 20 prosenttiyksikköä. Tähän ongelmaan meidän tulisi löytää ratkaisu, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutzin mukaan hallitus on toistuvasti osoittanut, että tasa-arvokysymykset ovat sille toissijaisia. Hän muistuttaa siitä, kuinka vähän tilaa tasa-arvokysymykset saivat hallitusohjelmassa. Tasa-arvoinen työelämä ei ole rasite, vaan voimavara ja selkeä kilpailuetu, hän sanoo.

– Päivähoitomaksujen korottaminen luo taas uuden syyn äideille – tai isille – jäädä kotiin lastensa kanssa. Se hidastaa naisten siirtymistä työelämään, vahvistaa kannustinloukkuja, hidastaa äitien urakehitystä, vähentää palkkatasoa ja lisää epätasa-arvoa työmarkkinoilla. Lisäksi toimenpide on kansantaloudellisesti lyhytnäköinen. Siksi päivähoidon maksujen korotukset tulee välittömästi perua.

Fastighetsskatten får inte knäcka bonden

Det är inte rätt att de som investerar och skapar arbetsplatser bestraffas via en hög fastighetsskatt på produktionsbyggnader, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist

Lue edellinen artikkeli

Regionens framtidstro i reformernas tidevarv

För att skapa framtidstro behöver vi trygga strukturerna kring bl.a. primärnäring, infrastruktur, integrering och utbildning. Reformerna ska ge möjlighet för alla att få god service nära och på sitt modersmål.

Lue seuraava artikkeli