Merimetso-ongelma on ratkaistava nyt!

-Nyt on korkea aika päivittää toimenpideohjelma, jossa päätetään hyväksyttävistä merimetsomääristä erityisillä alueilla ja samalla lyödä lukkoon ne alueet, missä tulokaslaji sinensis ei saa pesiä.

– Nämä ovat alueita, jossa merimetsot tekevät suurta hallaa ammatti- ja vapaa-aikakalastukselle sekä turismille. Merimetsoja ei pitäisi myöskään sallia lähellä vapaa-ajan asutusta, koska niillä on haitallisia vaikutuksia vedenlaatuun.

Näin toteaa Europarlamentaarikko Nils Torvalds 10-sivuisessa kirjelmässä, joka lähetettiin ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle sekä pääministeri Juha Sipilälle ennen pääsiäistä. Torvalds painottaa myös, että ongelma-alueita kartoitettaessa pitäisi heti päättää mihin toimenpiteisiin ryhdytään.

– Akuutit ongelma-alueet vaativat yhdistelmiä monista eri toimenpiteistä: suojelumetsästys, munien öljyäminen/puhkominen sekä pesien ja puiden poistaminen. Toimenpiteisiin pitäisi ryhtyä välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta. Näinhän ELY-keskus on päättänyt Vaasan tapauksessa, painottaa Torvalds.

– Merimetsojen vähentäminen säikyttämällä on aivan tehotonta. Silloin vain siirretään ongelma muualle. Ongelma on nyt äärimmäisen akuutti eikä nyt ole aikaa tehottomiin toimenpiteisiin.

Kirjelmässään europarlamentaarikko Torvalds toteaa Suomen kansallisten ohjeistusten olevan jo 12 vuotta vanhoja. Niiden laatimisen aikaan pesiviä merimetsopareja oli kolmisen tuhatta. Nyt luku on yli 25 000.

– Suomi voisi ottaa mallia Tanskan (2016-2020) kansallisista ohjeista. Voisimme hyvin käyttää pohjoismaiden hyviä toimenpide-käytäntöjä.

Torvaldsia harmittaa, että vastuulliset viranomaiset ovat myöhästyttäneet ja vesittäneet kansanedustaja Anna-Maja Henrikssonin johtaman työryhmän neuvotteluiden kompromissia.

– Ei ole oikein, että ensin asetetaan työryhmä ja sitten myöhästytetään politiikan ulkopuolella ja tuhotaan kaikki ne sen esittämät toimenpiteet, joissa oltiin samoilla linjoilla.

Kirjelmässä, joka on laatinut Torvaldsin erityisavustaja Elisabet Rantschukoff, on toimenpide-ehdotuksia, jotka Österbottens Fiskarförbund ja Intresseföreningen för en levande skärgård-yhdistys ovat joitakin aikoja sitten lähettäneet ympäristöministeri Tiilikaiselle.

Kustannusten nousua ja riittämättömiä työllisyystoimenpiteitä

Hallitus esitteli tänään illalla puoliväliriihensä tuloksia. Valonpilkahduksista huolimatta toimenpiteet ovat riittämättömiä, sanoo Anna-Maja Henriksson.

Lue edellinen artikkeli

SFP i Helsingfors valde ny styrelse

Pressmeddelande 25.4.2017 Publiceringsfritt genast

Lue seuraava artikkeli