Ministerit Henriksson ja Blomqvist Lohjassa: Uudenmaan aluesairaaloiden toiminta on turvattava

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä ja tasa-arvosta vastaava ministeri Thomas Blomqvist vierailivat Lohjan sairaalassa tiistaina. Ministerit tapasivat sairaalan johdon ja keskustelivat sairaalan tilanteesta ja resurssitarpeista. Vierailu tapahtui päivä sen jälkeen, kun HUS:in hallitus päätti palauttaa virkamiesjohdon säästötoimenpidelistan uuteen valmisteluun. Ehdotetut säästötoimenpiteet iskisivät kovaa Uudenmaan aluesairaaloihin, sillä Porvoon ja Lohjan sairaaloiden päivystyspalvelut esitettiin lakkautettavaksi. Myös Raaseporin sairaalaan olisi virkamiesten esityksen mukaan kohdistunut uudelleenjärjestelyitä. Helsingissä sijaitsevan Malmin sairaalan yhteispäivystys olisi myös lopetettu.

-RKP:lle terveydenhuollon saatavuus koko Uudellamaalla on erittäin tärkeä asia. Meille on sydänasia, että hoito on saatavilla lähellä potilaita ja heidän äidinkielellään. HUS:n hallituksen eilinen päätös oli askel oikeaan suuntaan, mutta nyt kaikkien osapuolten on istuttava alas ja varmistettava, että hyväksyttävä ratkaisu löytyy. Puolueen puheenjohtajana olen hyvin kiitollinen kaikille paikallisille RKP:n aktiiveille, jotka ovat olleet erittäin aktiivisia tässä asiassa, Henriksson sanoo.

-Päivystyksien keskittäminen ei ole ratkaisu terveydenhuollossa. Päinvastoin, tänä kesänä olemme nähneet, miten voi käydä, kun päivystykset eri puolilla maata eivät ole toimineet niin kuin pitäisi ja potilaat ovat joutuneet odottamaan aivan liian kauan.  Kiireellisen avun on oltava lähellä, ja jo se on itsessään hyvin tärkeää potilasturvallisuuden kannalta.  Terveydenhuoltoratkaisujemme on myös oltava sellaisia, että hoito molemmilla kotimaisilla kielillä voidaan taata. Tästäkin näkökulmasta HUS:n johdon esitys oli huolestuttava, Henriksson sanoo.

– Tänään olemme saaneet vahvistuksen siitä, miten hyvin toiminta toimii täällä Lohjan sairaalassa ja miten paljon palveluille on kysyntää. Länsi-Uudellemaalle on erittäin tärkeää, että sekä yhteispäivystys että synnytysosasto säilyvät Lohjan sairaalassa ja että Raaseporin sairaalan toimintaa voidaan kehittää, Thomas Blomqvist sanoo.

– Meidän on turvattava Uudenmaan aluesairaaloita – kyse on ihmisten turvallisuudesta, Blomqvist jatkaa. Jokaisella on oikeus hyvään ja yhdenvertaiseen hoitoon omalla kielellään ja kohtuullisen matkan päässä, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. On tärkeää, että koko alueen ja kaikkien uusimaalaisten tarpeet otetaan huomioon.

Päivää ennen vierailua työmarkkinaosapuolet hyväksyivät myös valtakuntasovittelijan sovintoehdotuksen, mikä tarkoittaa, että terveydenhuoltoalan työtaistelutoimet lopetetaan. Henriksson on erittäin tyytyväinen päätökseen.

-Eilinen sopimus osapuolten välillä oli hyvin tärkeä. On meidän kaikkien edun mukaista, että terveydenhuoltoalan houkuttelevuutta parannetaan. Jo väestörakenteemme vuoksi meillä tulee tulevaisuudessa olemaan suuria haasteita saada riittävästi hoitajia kaikkiin tämän maan terveydenhuollon yksiköihin. Siksi kilpailukykyinen palkka ja hyvät työolosuhteet ovat äärimmäisen tärkeitä, Henriksson sanoo.

Myöhemmin tiistaina ministerit tapaavat paikallisia aktiiveja ja yleisöä Raaseporissa.

Oikea päätös HUS-yhtymähallitukselta palauttaa säästöehdotukset uuteen valmisteluun – nyt tarvitaan nopeita päätöksiä hyvinvointialueilta ja Helsingiltä

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström on tyytyväinen siihen, että HUS:n hallitus päätti siirtää eteenpäin toimitusjohtajan ehdottamat säästötoimenpiteiden käsittelyä. RKP teki ehdotuksen kokouksessa. Ehdotuksen mukaan Lohjan ja Porvoon päivystykset olisi voitu sulkea, samoin Lojon synnytysosasto.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Vihdoinkin vammaispalvelulaki uudistetaan!

Eduskunnassa on tänään käyty lähetekeskustelu vammaispalvelulain uudistamisesta. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, Veronica Rehn-Kivi (RKP) on erittäin tyytyväinen, että lain käsittely vihdoin alkaa eduskunnassa.

Lue seuraava artikkeli