Rehn-Kivi: Vihdoinkin vammaispalvelulaki uudistetaan!

Eduskunnassa on tänään käyty lähetekeskustelu vammaispalvelulain uudistamisesta. Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, Veronica Rehn-Kivi (RKP) on erittäin tyytyväinen, että lain käsittely vihdoin alkaa eduskunnassa.

– Monet ovat odottaneet tätä lakiesitystä pitkään. Lakiehdotuksen tavoitteena on vahvistaa vammaisten subjektiivisia oikeuksia ja vahvistaa laajan valikoiman palveluita henkilöille, joilla on jonkinasteinen vammaisuus. Merkittävä muutos on, että diagnoosi ei enää määritä jos palvelua saa, vaan yksilöllinen tarve on ratkaisevassa roolissa. Tämä on erittäin tervetullut parannus, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi painotti puheessaan, että nykyisessä laissa ei ole otettu riittävästi huomioon vammaisia lapsia, heidän tarpeitaan ja heidän perheidensä tarpeita. 

– Vanhemmat kokevat palveluita koskevan lainsäädännön vaikeaselkoisena ja palvelujärjestelmän monimutkaisena. Tämä aiheuttaa tarpeetonta stressiä. Iso haaste on säilyttää vanhempien jaksamista ja saada perheiden arki toimimaan. Toivon siksi, että uusi laki ja uudet hyvinvointialueet helpottavat perheiden tilannetta ja tiedottavat heille aktiivisesti erilaisista tuki- ja palvelumuodoista, Rehn-Kivi sanoo.

Kielellisten oikeuksien turvaamiseksi on myös tärkeää tarkastella, miten vammaisille suunnatut palvelut tuotetaan.

– Kårkullan kuntayhtymässä tällä hetkellä toimivat ruotsinkielisten moniammatillisten asiantuntijaryhmien on voitava jatkaa kehitysvammaisille suunnattu tärkeää työnsä hyvinvointialueen rajojen yli. On tärkeää, että myös sosiaali- ja terveyslain edellyttämät yhteistyösopimukset kaksikielisten hyvinvointialueiden välillä laaditaan, jotta sitä tarvitsevien tuki ja hoito voi jatkua, Rehn-Kivi päättää.

 

Ministerit Henriksson ja Blomqvist Lohjassa: Uudenmaan aluesairaaloiden toiminta on turvattava

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisesta yhteistyöstä ja tasa-arvosta vastaava ministeri Thomas Blomqvist vierailivat Lohjan sairaalassa tiistaina. Ministerit tapasivat sairaalan johdon ja keskustelivat sairaalan tilanteesta ja resurssitarpeista. Vierailu tapahtui päivä sen jälkeen, kun HUS:in hallitus päätti palauttaa virkamiesjohdon säästötoimenpidelistan uuteen valmisteluun. Ehdotetut säästötoimenpiteet iskisivät kovaa Uudenmaan aluesairaaloihin, sillä Porvoon ja Lohjan sairaaloiden päivystyspalvelut esitettiin lakkautettavaksi. Myös Raaseporin sairaalaan olisi virkamiesten esityksen mukaan kohdistunut uudelleenjärjestelyitä. Helsingissä sijaitsevan Malmin sairaalan yhteispäivystys olisi myös lopetettu.

Lue edellinen artikkeli

Strand: Meidän täytyy keskittyä irtaantumaan venäläisestä energiasta

Eduskunta käsitteli tänään välikysymystä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa ja hallituksen Fortum-politiikkaa. Kansanedustaja ja tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand (RKP) korosti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossaan kuinka tärkeää on, että Suomi mahdollisimman pian irtaantuu Venäjän energiasta.

Lue seuraava artikkeli