Norrback huolissaan kalastuskiintiöistä

Euroopan komissio julkaisi äskettäin ehdotuksensa kalastuskiintiöistä vuodelle 2024. Jos komission ehdotus hyväksyttäisiin sellaisena, se tarkoittaisi, että silakan ja sillin kalastus loppuisi lähes kokonaan Itämeren keskiosissa ja Pohjanlahdella. Lisäksi komissio haluaa leikata lohisaaliskiintiöitä Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä. Kansanedustaja, ja Kalatalouden keskusliiton puheenjohtaja, Anders Norrback (RKP) suhtautuu kriittisesti komission ehdotukseen.

– Mielestäni komission ehdotuksesta puuttuu tilanteen kokonaisarviointi. Rehun- ja elintarvikekalastuksen välillä ei olla silakan kohdalla ilmeisesti tehty eroa. Myöskään kalastamattomien kalojen tuottamia ympäristövaikutuksia ei nähtävästi ole huomioitu. Jos tutkijat katsovat, että vähennys kalastuskiintiöissä voi olla aiheellinen, ovat he varmasti oikeassa. Silakan kalastuksen kieltämisellä on kuitenkin niin merkittäviä seurauksia, että vaikutukset tulisi huomioida päätöksenteossa, toteaa Norrback.

Esityksen hyväksyminen sellaisena tarkoittaisi sekä rannikko- että avomerikalastuksen, sekä näihin liittyvän kalakaupan ja jalostuksen alasajoa pitkin rannikkoa ja erityisesti Suomen tärkeimmillä kalastusalueilla Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä.

– Meillä ei voi olla ainoastaan kieltoja, vaan pitää myös löytyä mahdollisuuksia. Komission ehdotus on suoraan vastoin uutta hallitusohjelmaa, jossa haluamme korostaa kotimaisen kalastuksen merkitystä, ja myös edistää sitä. Meillä ei kohta ole kotimaista kalastusta mitä edistää, jos komission ehdotus menee tällaisena läpi, Norrback toteaa.

Kyse on kuitenkin vasta komission ehdotuksesta; lopullisista kiintiöistä päätetään 23.–24. lokakuuta. 

-On tärkeää, että me niin hallituksessa, kuin myös liittotasolla tehdään aktiivista työtä sen eteen, että saamme päätöksen, joka palvelee niin kalastajiamme kuin kalakantojamme, sanoo Norrback.

Patrik Björkman RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

RKP:n valtuustoryhmä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on sunnuntaina 27. elokuuta valinnut Patrik Björkmanin ryhmän uudeksi puheenjohtajaksi. Uuden puheenjohtajan valinta tuli ajankohtaiseksi, kun valtuustoryhmän entinen puheenjohtaja Otto Andersson ilmoitti haluavansa jättää tehtävän. Andersson vetoaa ajankäytöllisiin vaikeuksiin yhdistää kaksi puheenjohtajatehtävää sen jälkeen, kun hänet kesällä valittiin myös RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävään. Andersson jatkaa kuitenkin Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuuston ja RKP:n valtuustoryhmän jäsenenä.

Lue edellinen artikkeli

”Olemme tehneet historiaa”

Henriksson iloitsee hallituksen tiedonannosta rasismin vastaisesta työstä.

Lue seuraava artikkeli