Norrback: Hyvä että maatalousmaan kipsikäsittelyä edistetään

Hallituksen esitys uudesta vesien- ja merenhoidon hankkeita tukevasta tukijärjestelmästä on tänään eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä. ELY-keskus voi uuden tukijärjestelmän myötä myöntää tukea vesien- ja merenhoitoa tukeviin hankkeisiin tuotteen tai palvelun muodossa. Tämä ei nykyisellään ole mahdollista. Esitys liittyy hallitusohjelman tavoitteeseen parantaa vesistöjen ja Itämeren tilaa laajentamalla peltojen kipsinkäsittelyä. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) pitää muutosta tervetulleena.

‑ Itämeren rehevöityminen on edelleen merkittävä ongelma. Peltojen kipsikäsittely on tehokas vesiensuojelukeino ja sen levitys pelloille vähentää fosforivalumia nopeasti ja tehokkaasti. Uuden tukimuodon etuna on, että tuen saajan ei tarvitse itse huolehtia palveluiden ja tuotteiden hankinnasta eikä tuen saajan varoja sidota toimenpiteen toteuttamiseen missään vaiheessa, sanoo Norrback.

Maatalousmaan kipsikäsittely on uusi innovatiivinen vesiensuojelumenetelmä, jonka vaikutusaika on siihen soveltuvilla peltoalueilla noin viisi vuotta. Kipsillä pystytään tehokkaasti sitomaan peltojen fosforia niin että sitä ei pääse huuhtoutumaan vesistöihin. Uuden tukijärjestelmän myötä ELY-keskus voi myöntää tukea kipsin muodossa ja sisältäisi kipsin toimituksen, varastoinnin ja levityksen maatalousmaalle. Tarkemmat tukikohtaiset säännökset annettaisiin valtioneuvoston asetuksella.

‑ Innovatiivisilla vesiensuojelumenetelmillä, kuten peltojen kipsinkäsittelyllä, voimme vähentää rehevöitymistä aiheuttavien ravinteiden joutumista pelloilta vesistöihin sekä saavuttaa vesienhoidon tavoitteet kustannustehokkaasti. Tällaiset tieteeseen ja maalaisjärkeen perustuvat ympäristötoimet hyödyttävät maanviljelijöitä ja vesistöjä. Kaikki osapuolet voittavat.

Torvalds: Ehdotamme kunnianhimoisia ja realistisia muutoksia ilmastolakiin

Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät ovat nyt jättäneet yli 1000 muutosehdotusta tulevaan ilmastolakiin. – On todennäköistä, että parlamentin lopullinen ratkaisu on lähellä Renew Europen kunnianhimoisia ja realistisia ehdotuksia, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds

Lue edellinen artikkeli

Nils Torvalds nostaa esille Itämeren maailman ympäristöpäivänä

YK:n maailman ympäristöpäivä on oiva tilaisuus pohtia uusia toimenpiteitä Itämeren rehevöitymisen torjumiseksi. Näin toteaa europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP / Renew).

Lue seuraava artikkeli